Comunicació

Cedeixen material de l’accident d’avió al Montseny el 1970

El periodista Ignasi Gallart i la documentalista Montse Bailac ho han cedit a l’arxiu històric municipal d’Arbúcies

El periodista de TV3 Ignasi Gallart i la documentalista de l’arxiu de TV3, Montse Bailac, han cedit a l’arxiu històric municipal d’Arbúcies (AHMA) material recopilat durant més de 15 anys sobre l’accident d’avió ocorregut al Montseny el 1970, en què van morir 112 persones provinents de Manchester. Els documents es van utilitzar per fer el documental Montseny, la tragèdia enterrada, estrenat, ara fa un any, en el programa de TV3 Sense ficció i produït per La Kaseta. Ara, s’afegiran al fons ja existent de l’arxiu perquè estigui a l’abast de tothom. El 2010, Gallart ja havia publicat SOS al Montseny: la pitjor catàstrofe aèria dels Països Catalans a la revista Sàpiens, basant-se en aquests arxius.

Quinze anys de feina

Entre la documentació, recopilada pel periodista durant 15 anys d’investigacions juntament amb la documentalista, s’hi pot llegir l’informe del forense, declaracions que es van fer al Congrés dels Diputats, informes militars, notes de premsa, etc. L’arxiu disposa també d’un important fons documental de l’accident d’aviació format per documents de l’època sobre la tragèdia, informes, correspondència, retalls de premsa, documentació sobre la construcció del monòlit i la tomba al cementiri, així com un conjunt de fotografies dels actes d’homenatge a les víctimes.

L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, conclou que l’accident “és part de la història d’aquesta vall” i l’arxiu és “una peça imprescindible per mantenir viu el record d’uns fets que sempre perduraran en la memòria” del seu poble.

LA FRASE

L’arxiu és una peça imprescindible per mantenir viu el record d’uns fets
Pere Garriga
ALCALDE D’ARBÚCIES
112
persones
va ser el total de víctimes mortals de l’accident d’avió que es va produir el 1970 al Montseny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia