Comunicació

FilmAffinity

Les millors sèries de la història, segons FilmAffinity

La subjectivitat implícita en el concepte millors es fa evident quan explorem els diferents rànquings que ofereixen els portals, pàgines web i publicacions especialitzades en ficció audiovisual: tots són diferents, fins i tot més els de sèries que els de pel·lícules. Hi ha, però, títols que es repeteixen a la majoria de llistes, tant aquí com als països anglosaxons, els grans dominadors de la part de dalt de la taula amb les seves produccions: Breaking bad, Hermanos de sangre, Chernobyl, The wire, Los Soprano, Juego de tronos, Friends, Els Simpson...

Les classificacions tampoc varien molt si són per votació popular o es fan a partir de les opinions dels crítics. Hem optat, doncs, per oferir una sola llista, la del portal FilmAffinity. Creat fa 19 anys, té versió castellana i anglesa, però la major part dels 898.000 usuaris registrats que té utilitzen el castellà. Al llarg de la seva història, ha rebut 160 milions de vots a pel·lícules i sèries.

1. The Wire (2002-2008)
David Simon és el Charles Dickens televisiu, convertint Baltimore en un microcosmos farcit d’històries i relacions humanes. Sempre surt encapçalant les llistes.
2. Breaking Bad (2008-2013)
Vince Gilligan, bregat a ‘Expedient X’, va fer-se gran transmutant un professor de química mediocre i malalt terminal en el Satanàs de la metamfetamina a Nou Mèxic (EUA).
3. Els Simpson (1989-...)
La sèrie d’animació de Matt Groening ha aconseguit robar el cor i el somriure de la gent narrant en to de sàtira les misèries d’una família de classe mitjana nord-americana.
4. Juego de tronos (2011-2019)
Abans de l’era de l’‘streaming’ va esdevenir la sèrie més vista i piratejada de la història, dividint el món entre els que la veien i els que no, atrapant-nos al tauler d’escacs dels Set Regnes.
5. Hermanos de sangre (2001)
Deu episodis que són deu pel·lícules amb les quals seguim les passes d’un batalló nord-americà (Easy Company) que va lluitar a Europa durant la Segona Guerra Mundial.
6. Los Soprano (1999-2007)
Va marcar un punt d’inflexió en la nova cultura de consum. Un altre èxit d’HBO, aquí amb David Chase apostant fort per la qualitat dels guions i el disseny de producció.
7. Chernobyl (2019)
Una altra minisèrie, més recent, que narra una de les grans tragèdies de la història com és l’accident de la planta nuclear ucraïnesa de Txernòbil i els seus danys col·laterals.
8. True detective (2014-2019)
Matthew McConaughey i Woody Harrelson són la parella de detectius que s’enfanguen en un cas que esquitxa de foscor els dos costats de la llei. La primera temporada ja és llegenda.
9. Arcane: League of legends (2021)
Considerada ja una de les millors sèries d’animació, és l’adaptació del popular joc que tants seguidors té al món. I només és el principi de la saga.
10. Monty Python’s flying circus (1969-1974)
Sèrie britànica creada i protagonitzada pels Monty Python, formada per episodis breus salpebrats amb dosis de crítica social i humor absurd.
11. Fanny i Alexander (1983)
Obra mestra consagrada al cinema però que en realitat era una minisèrie de quatre episodis sobre la vida una família sueca marcada per un patriarca conservador i molt religiós.
12. Rick y Morty (2013-...)
Les desventures animades d’un cínic científic boig i el seu irritant net donen peu a tractar en petites històries de temes filosòfics, científics, tecnològics i psicològics.
13. El decálogo (1988-990)
Sèrie dramàtica polonesa originalment concebuda per a la televisió, dirigida per Krzysztof Kieslowski, que a cada episodi representa un dels deu manaments cristians.
14. Fullmetal alchemist: Brotherhood (2009-2012)
Una temporada que dona per a 64 episodis que recrear les aventures de dos germans que volen ressuscitar la seva mare a través de l’alquímia.
15. Jo, Claudi (1976)
Són molts els que encara recorden l’impacte d’aquesta minisèrie de la BBC amb què els grans intèrprets de l’escena britànica adapten el cèlebre text de Robert Graves.
16. Roma criminal (2008-2010)
Basada en el llibre homònim del jutge Giancarlo De Cataldo, com la pel·lícula, narra la dinàmica familiar durant quinze anys d’un grup de delinqüents que volen conquerir Roma.
17. Fargo (2014-...)
Semblava impossible que una sèrie inspirada en un film tan rodó dels Coen pogués igualar i fins i tot elevar el nivell amb una proposta que a cada temporada ens sorprèn.
18. Cortar por la línea de puntos (2021)
Sèrie italiana d’animació sobre la generació dels noranta que ha tret el cap entre les opcions del catàleg de Netflix amb tan sols sis capítols.
19. Black Mirror (2011-2019)
La ‘Dimensió desconeguda’ de la nostra era ens porta a imaginar un present-futur demencial, dominat per la tecnologia i una societat que va pel pedregar. Hi ha capítols antològics.
20. Secretos de un matrimonio (1973)
Com va fer amb ‘Fanny i Alexander’, Ingmar Bergman va concebre una minisèrie de sis episodis que va esdevenir una pel·lícula de referència.
21. The corner (2000)
Baltimore i el món de les drogues i la pobresa tornen a ser l’escenari en què David Simon (‘The Wire’) desplega un microcosmos de personatges amb què atrapa els espectadors.
22. Friends (1884-2002)
Deu temporades que marquen una dècada en la vida dels protagonistes (i les nostres), una colla d’amics i amigues que comparteixen pis i relacions amb què hem rigut i plorat.
23. Death note (2006-2007)
Se n’han fet moltes versions, d’aquest relat terrorífic, però aquest anime és el més ben valorat per la crítica i els fans del Déu de la Mort que s’amaga en un quadern negre.
24. Hunter x Hunter (2011)
Sèrie animada que narra les aventures de Gon, un noi que busca convertir-se en caçador com el seu pare i dedicar-se a trobar articles estranys i criatures mitològiques.
25. Code Geass: Lelouch of the Rebellion R2 (2006-2012)
Un altre anime de gran popularitat produït per Sunrise Animation que adapta els dissenys del grup de manga japonès íntegrament femení CLAMP.
26. Okupas (2000)
Minisèrie de televisió argentina de gènere dramàtic escrita i dirigida per Bruno Stagnaro que esdevé un retrat urbà que reflecteix la decadència social i econòmica durant la gran crisi.
27. Peaky blinders (2013)
Família de gàngsters de Birmingham que, després de la Primera Guerra Mundial, entren a dirigir un local d’apostes d’hípica. Però en volen més i això suposa una guerra de bandes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia