Sense - Avui

El programa Noces d'Or "posa la mel a la boca als matrimonis i després els demana que esperin anys"

Una parella de més de 70 anys haurà d'esperar dos anys per poder gaudir d'una de les estades que regala el programa de la Generalitat. El matrimoni denuncia que no es tingui en compte que aquest temps pot ser crucial per a moltes parelles i demana que retirin el programa si no poden reduir l'espera

Josep M. Sastre i la seva dona, veïns de Castellbisbal, van celebrar les noces d'or el març passat i, en sentir a parlar del programa Noces d'Or van afanyar-se a presentar la seva petició a l'oficina d'Acció Ciutadana de Martorell. Aquest programa, organitzat per la Secretaria d'Acció Ciutadana del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, regala estades de cinc dies en hotels de la costa catalana, durant l'època de temporada baixa, a parelles residents a Catalunya que celebren els 50 anys de matrimoni o convivència. El problema però és que qui presenta la seva sol·licitud no pot gaudir de l'estada fins passat un llarg període de temps.

"Vam preparar tota la documentació necessària i vam anar a l'Ajuntament a que ens fessin la convivència, però quan vam presentar-la a l'Oficina d'Acció Ciutadana de Martorell, ens van dir que trigaríem uns dos anys en rebre la carta on ens indicarien l'hotel i les dates" explica Sastre. Ell i la seva dona tenen 75 i 71 anys, i denuncien que els responsables del Noces d'Or no tinguin en compte que els sol·licitants solen ser persones grans. "El que fan és posar la mel a la boca a un matrimoni que ja ha passat 50 anys. Després els fan esperar un temps que pot ser crucial per a moltes parelles" explica.

Sastre assegura que un amic seu va presentar la sol·licitud el 2007 i que encara no ha rebut cap document que li permeti gaudir del viatge. L'afectat entén que "hi ha altres prioritats que són molt més importants, com la gent aturada o la gent que ha d'esperar un llarg temps per poder ser operada", però el que demana és que "si no poden fer les coses bé, que treguin el programa". Es pregunta quants viatges s'estalvien de pagar per culpa de l'empitjorament de la salut dels sol·licitants o fins i tot, per la mort d'algun d'ells durant l'espera. "Imagineu el tràngol que suposaria que la meva dona ho rebés d'aquí un any i mig i jo ja hagués mort" afegeix.

Reducció del temps d'espera
Des de la Secretaria d'Acció Ciutadana, expliquen que el programa ha tingut un gran èxit i que, des de la seva creació, l'any 1989, el nombre de persones que han sol·licitat participar-hi no ha parat d'augmentar. Acció Ciutadana "ha fet un esforç econòmic aquests dos últims anys per tal d’atendre totes les sol·licituds i reduir el temps d’espera de les parelles sol·licitants".

Assegura que aquest any, "per primera vegada en tota la història del programa, la Direcció General d’Acció Cívica de la Secretaria d’Acció Ciutadana ha establert un segon període de realització del Noces d’Or" i que, d'aquesta manera "de les 5.100 persones que van poder participar-hi l’any 2008, s’ha passat a 9.600 persones aquest 2009". Gracies a això, segons explica la realitzadora del programa, s'ha reduït el temps d'espera i "les parelles que celebren les noces d'or un any natural, poden gaudir del programa l'any següent".

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.