Narcís Xifra Masmitjà

A més de ser pioner en l'arribada de l'electricitat a Catalunya, va lluitar perquè a casa nostra hi hagués una aposta constant per la investigació

Narcís Xifra Masmitjà va néixer al carrer de la Barca de Girona l'any 1848 i va cursar la carrera d'enginyer industrial a l'escola de Barcelona, on va obtenir el títol l'any 1875. Va trobar la primera feina a l'empresa Planas de Girona, però després d'una curta experiència com a funcionari, el 1875, va entrar com a director tècnic a la Casa Dalmau.

El 1880, i sota la seva direcció, es va inaugurar la primera central elèctrica de l'Estat espanyol, a la Rambla de Barcelona. Funcionava amb quatre motors de gas pobre de 50 cavalls, fabricats per la Maquinista Terrestre i Marítima, que alimentaven sengles màquines Gremme de 200 A i 200 V. Un any més tard, es va enllumenar el moll de Sant Ramon del port, amb cinc làmpades elèctriques que eren alimentades pel corrent generat als tallers que la Casa Dalmau tenia al carrer del Cid. Aquella va ser la primera experiència d'enllumenat públic a la península, impulsada gràcies a la persistència de Narcís Xifra, que, a més, va tenir un important paper en la consolidació del telèfon. El 26 de desembre del 1877, va fer servir la línia telegràfica del ferrocarril per transmetre la veu humana, un mes més tard es va fer un experiment semblant a l'Institut de Segon Ensenyament de Girona (avui museu de la ciutat).

El 1881, la Casa Dalmau es va transformar en Sociedad Española de Electricidad, Xifra va continuar com a director i va impulsar l'enllumenat del passeig Colon inaugurat el 28 de setembre del 1882, la il·luminació dels magatzems El Siglo i la Rambla (1884). Sota la direcció de Xifra, la Sociedad Española de Electricidad va fer la primera transmissió a distància entre Sants i Sarrià, emprant pals telegràfics, conductors de coure amb suports de porcellana. A més de ser pioner en l'arribada de l'electricitat a Catalunya, Narcís Xifra va ser amic personal de Thomas Alva Edison, i a Girona va fer l'enllumenat de la Rambla i la plaça del Vi. A més, va lluitar perquè a casa nostra hi hagués una aposta constant per la investigació i els usos de l'electricitat, i així va treballar amb personatges significatius, com ara Francisco de Paula Rojas, Antoni Planas, Josep Puig o Manel Soucherion.

Narcís Xifra Masmitjà
Època:
1848-1934
Activitat:
Enginyer industrial
«En aquesta casa nasqué l'enginyer Narcís Xifra i Masmitjà (1848-1934) que va instal·lar a Girona, l'any 1886, el primer enllumenat públic elèctric d'Espanya»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.