Canals

El tren dels llacs

SEGRIÀ, NOGUERA, PALLARS JUSSÀ

Entre làmines d’aigua i muntanyes

El Tren dels Llacs permet gaudir del paisatge des de la plana de Lleida a les muntanyes prepirinenques

Ja fa 10 anys que Ferrocarrils de la Generalitat gestiona la línia de tren entre Lleida i la Pobla de Segur, i en aquest temps el nombre de viatgers no ha parat d’augmentar, fins al punt que l’any passat va pujar un 85% en relació a l’any anterior. I una part d’aquest viatgers a l’alça s’han beneficiat de l’oferta turística del Tren dels Llacs. Es tracta d’un recorregut d’una hora i cinquanta minuts durant el qual es passa de la plana de Lleida als paisatges muntanyosos del Prepirineu. Per aquesta línia transcorren els trens regulars, però l’opció més nostàlgica és fer servir el tren històric, amb locomotores dièsel que van ser construïdes l’any 1968, quatre cotxes d’època de la sèrie 6000, un cotxe cafeteria, amb una espaiosa barra i diverses taules i seients, i un furgó postal. Es tracta d’una experiència imprescindible no només per als amants del ferrocarril sinó també per a aquells que volen gaudir del paisatge i la natura des de les finestres del vagó. Els mesos de juliol i agost, el tren històric, que no té aire condicionat, es substitueix per un tren panoràmic climatitzat. El Tren dels Llacs surt de Lleida i travessa les planures de Ponent per un paisatge amb abundància de fruiters. En aquesta part del trajecte el riu és tranquil i el paisatge, ple d’història. Fins a Balaguer, el tren para a Alcoletge, Vilanova de la Barca, Térmens i Vallfogona de Balaguer. Tot seguit s’endinsa cap a la serra del Montsec Túnels, on ponts i viaductes ajuden a superar els penya-segats d’aquesta serralada calcària de més de 40 quilòmetres de llargària, on la força de l’erosió dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana ha creat els espectaculars congostos de Mont-rebei i de Terradets.

El gran atractiu del viatge, però, és contemplar les quatre grans làmines d’aigua dels embassaments del Sant Llorenç (amb una gran biodiversitat i considerat zona de reserva de fauna); Camarasa, amb l’aiguabarreig de la Noguera Pallaresa amb el Segre; Cellers, amb un interessant bosc de ribera que li dona aparença de llac natural; i Sant Antoni, ideal per a la pràctica d’activitats aquàtiques. Tot i que no són llacs, les seves aigües netes i blaves ofereixen una indubtable sensació de calma i tranquil·litat.

Cliqueu aquí per a més informació

El cel del Montsec

La serra del Montsec destaca per les seves condicions lumíniques i de baixa contaminació atmosfèrica, que fan que sigui ideal per a l’observació astronòmica. A més, els corrents tèrmics que es generen a l’entorn de la serralada fan que sigui un lloc ideal per als esports d’aventura relacionats amb el vol lliure. I també és un escenari privilegiat per observar diverses espècies d’ocells, com ara l’àliga daurada i el trencalòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia