Necrològiques

En la mort de Xevi Bosch

Mentre diumenge passat feia camí de l’Escala al tanatori de Girona per assistir al comiat de Xevi Bosch, en un dia en què no hi havia ni un sol núvol enlloc, amb un cel blau i transparent, la visió del qual era una obra d’art de la naturalesa, em feia la reflexió que el dia semblava fer justícia a la persona que anàvem a acomiadar.

En Xevi, un home amant de la bellesa infinita, de la bellesa feta art, sí, l’art pictòric, apassionat de tota pintura, la de les mil sensibilitats, quasi sempre una pintura humil i senzilla, tal com era ell. Era d’aquells que, quan entrava en una galeria d’art, la seva pregunta era: “Que puc passar? No molesto pas?”. I, fixeu-vos-hi, ell era comprador de pintura en aquella mateixa galeria. Amb això denotava la seva gran bondat, la d’un ésser humil i bo. Això es feu palès a l’acte, amb les paraules de comiat tan emotives i tan ben expressades que li va dedicar un company de feina, amb l’afegit que tothom va voler ser-hi, ja que, dins la capella, als bancs no quedava cap espai lliure.

Jo he tingut la immensa fortuna com a pintor de ser un dels seus admiradors, tot i que sempre m’ha quedat una recança al cor, la de no haver sabut correspondre la seva generositat vers mi. Mai oblidaré el seu gest, d’ell i de la seva esposa, Neus, fa uns anys, de presentar-se de sorpresa a la inauguració i presentació del llibre La paleta del pintor, a Lleida, amb tot el que comporta fer un llarg viatge i haver d’agafar un hotel. Cal tenir una gran passió o veneració cap a mi per fer aquest impagable gest, que em va deixar sense paraules. Com m’ha deixat sense paraules i afligit en la més profunda de les tristors la seva sobtada mort.

Escriptors, músics, pintors... tots necessitem de persones com l’estimat Xevi. Són el nostre llevat de força, els que eleven el nostre art fins a dalt del petit Olimp professional, on sols mai arribaríem.

(*) Pintor artístic

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia