Sense - El Punt

literatura i patrimoni

Un passeig per la Girona de Cerverí

La UOC ofereix una visita a Sant Pere de Galligants basada en els relats medievals

Els responsables dels estudis d'arts i humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya han organitzat per aquest dissabte que ve (de les 10 a les 13 h) una visita programada que proposa un recorregut per la Girona de Cerverí de Girona, concebuda en col·laboració amb el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

Inscrita en el cicle Literatura europea i patrimoni, que té com a objectiu acostar el patrimoni històric i cultural a partir dels relats de l'Europa medieval, la sortida consistirà en una visita al MAC Girona, que està situat a l'església del monestir de Sant Pere de Galligants. Allà, segons el programa, es farà una anàlisi dels capitells de les naus i els del claustre, i s'oferirà una lectura de diverses escenes, com ara la dels joglars que acompanyen l'abat i que també es poden veure en una representació similar al MNAC, en un dels murals de Sant Joan de Boí. També es farà èmfasi en la relació entre l'artista artesà i la seva pròpia obra mitjançant l'anàlisi de la inscripció de la rosassa del monestir.

La Girona de Cerverí de Girona és una de les tres activitats independents que tenen lloc a tres ciutats amb gran patrimoni medieval: Vic, Barcelona i Girona. La visita està oberta a tothom, però està limitada a només trenta participants.

Literatura trobadoresca

La majoria d'estudis sobre Cerverí de Girona destaquen la seva obra com a trobador, adscrit a les corts del vescomte Ramon Folc de Cardona i dels reis Jaume I i Pere II, on percebia salari com a joglar. Anomenat realment Guillem de Cervera, segons la majoria d'estudiosos, d'ell es conserva la producció més extensa de tota la literatura trobadoresca: 119 composicions (pervingudes amb el nom de Cerverí de Girona) i uns Proverbis (amb el de Guillem de Cervera), molt citats. En la seva obra troben ampli ressò fets històrics, cosa que la converteix en un document capital per comprendre l'ambient i la ideologia de l'època.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.