Urbanisme

El Besòs es torna a aixecar

Els veïns d'aquest barri de Sant Adrià denuncien ocupacions il·legals i les vinculen a un increment de la inseguretat i al tràfic de drogues

Avui fa 25 anys dels fets de la Intifada del Besòs, a la mateixa zona

El barri del Besòs manté viva la lluita per un barri digne quan fa vint-i-cinc anys dels fets coneguts com la Intifada del Besòs. L'associació de veïns del barri ha iniciat una sèrie de mobilitzacions per denunciar les ocupacions il·legals de pisos. Asseguren que es tracta d'un problema provocat per una família de fora del barri que es dedica a detectar els habitatges buits del barri per ocupar-los i que fan negoci llogant-los. Des de l'associació, el seu president, Eduardo Araujo, va més enllà i manté que la mateixa família es dedica a vendre droga i a crear situacions d'inseguretat i enfrontaments amb els veïns que els recriminen el seu incivisme en parcs i places del barri.

És per això que el veïnat ha tornat a sortir al carrer i s'ha mobilitzat per denunciar el problema i reclamar solucions. Aquesta setmana han fet la primera concentració i tenen previst repetir-la el 2 de novembre. Mentrestant han organitzat una sèrie d'ocupacions de l'espai públic amb veïns per informar sobre aquest problema i mirar de dissuadir els incívics. “Estem cansats de veure com ens destrossen bancs, fan malbé els arbres i embruten les zones de jocs infantils”, explica Araujo. Les seves reivindicacions tenen el suport de l'Ajuntament i dels cossos policials.

L'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, explica que el consistori és sensible a les queixes dels veïns i, per donar-hi resposta, han incrementat el patrullatge d'agents de la Guàrdia Urbana pel barri. “Hem detectat una degradació de la convivència al barri, on viu molta gent gran que pateix per aquesta situació i per això els volem acompanyar”, assegura Callau. Els Mossos d'Esquadra admeten que l'oficina de relacions amb la comunitat que té el cos a Sant Adrià està fent un seguiment de les queixes veïnals i detallen que durant aquest any han rebut cinc denúncies per ocupació il·legal d'habitatges, el mateix nombre que l'any passat.

Un dels afectats és Miguel Hidalgo, que ha vist com en dos dies ha passat de tenir un pis llogat a tenir-lo ocupat. “Els inquilins em van lliurar les claus del pis un dilluns i al cap de dos dies veïns del bloc em van trucar per dir-me que l'havien ocupat.” Hidalgo explica que al pis hi vivia la seva mare, que va haver de marxar l'abril per ingressar en una residència a causa de l'Alzheimer. “Amb els diners del lloguer cobríem un terç de la despesa de la residència, ara no tenim ni això”, es lamenta Hidalgo, que va posar una denúncia tan aviat com va saber de l'ocupació i espera que el cas es resolgui al més aviat possible.

Els veïns pensen continuar a peu de carrer fins que la situació es normalitzi. “Aquest és un barri tranquil i volem que segueixi així”, expliquen.

LA XIFRA

5
denúncies per ocupacions il·legals
han registrat els Mossos d'Esquadra durant aquest any al Besòs.

La batalla que va permetre dignificar el barri

Eren encara no les sis del matí del 25 d'octubre del 1990 quan les forces policials van prendre el barri. L'objectiu era protegir els treballadors de l'empresa que havia d'instal·lar una tanca al voltant del solar de la Palmera per començar a aixecar 196 pisos destinats a reallotjar veïns de la Mina. El barri del Besòs ja feia temps que reivindicava que al solar s'hi havien de fer els equipaments que no tenien. El que va començar com una protesta va desencadenar una batalla campal entre forces policials i veïns que es va saldar amb nombrosos ferits i destrosses. Els veïns van aconseguir paralitzar les obres i allà on s'havien de fer pisos avui hi ha un casal de gent gran i una plaça on es conserva la palmera, i, al seus peus, una escultura que recorda els fets de la Intifada del Besòs.

El balanç que en fan alguns dels que van viure els fets i ara formen part de l'AV és positiu, tot i la crítica pel que van viure. “Teníem tothom en contra: la policia, els polítics i també la premsa, que ens acusava de racistes, quan l'únic que volíem era un barri millor”, recorda Eduardo Araujo. Els resultats parlen per si sols. En aquests 25 anys s'hi ha fet un poliesportiu, una escola d'adults, un centre cultural, el casal de gent gran i fa poc han acabat les obres de millora dels carrers del barri, tal com explica l'alcalde. Tot i que no hi ha cap acte oficial programat per recordar els fets, Sant Adrià en Comú organitza avui a les 17.30 h al casal de gent gran un videofòrum amb la participació de l'antropòleg Manuel Delgado.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia