Urbanisme

Urbanisme

Els projectes de Sant Adrià que van quedar al calaix

Ciutat de ficció

L'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs recull en una mostra projectes urbanístics que no s'han fet

El cementiri que la ciutat mai no ha tingut i diverses propostes de reparcel·lació es recullen en plànols, fotografies i documents del segle XX

A Sant Adrià de Besòs no hi ha ningú enterrat al cementiri municipal, ni tampoc mai ningú no ha sentit missa a l'església de la plaça de la Vila, ni ha viscut en una caseta amb jardí a Can Serra o ha anat en tramvia fins al Masnou. Això només ha estat possible al cap de tots aquells que van destinar hores de feina a planificar urbanitzacions, equipaments i línies de transport que mai no es van arribar a fer realitat.

Ara l'Arxiu Municipal de Sant Adrià recull en la mostra Sant Adrià somniat. Una ciutat de ficció aquestes propostes i moltes altres que es van redactar durant el segle XX i que serveixen per imaginar una ciutat que mai no ha arribat a existir. L'exposició aplega plànols, fotomuntatges i documents de projectes que per diversos motius no es van arribar a concretar.

Es tracta de documentació conservada pel seu interès històric per un arxiu que aplega documents des del 1813. De projectes n'hi ha hagut de moltes menes, des dels equipaments que mai no es van arribar a fer, com ara el cementiri, fins a l'escola graduada, projectada l'any 1934 en plena Segona República i que el canvi de règim va deixar de banda. També hi ha propostes curioses que haurien canviat completament la fesomia d'alguns racons de Sant Adrià, com ara la d'aixecar una església parroquial al bell mig del que ara és la plaça de la Vila o fer una urbanització de tipus ciutat jardí a la zona de Can Serra, a tocar d'on avui hi ha la ciutat esportiva del RCD Espanyol. Altres iniciatives havien de tirar endavant de forma mancomunada, com és el cas de la línia de tramvia que es va projectar el 1926 per unir Barcelona amb el Masnou passant per Sant Adrià, Badalona i Montgat, que mai no va veure la llum perquè sembla que Badalona no ho va veure clar. Aquells somnis que mai no es van fer realitat queden ara al descobert en una mostra que, segons els organitzadors, en podria aplegar molts més perquè de material no en falta.

La línia de tramvia que encara espera el territori

Encara avui es parla d'enllaçar Sant Adrià i Badalona en tramvia i fer-lo arribar fins a Montgat. L'any 1926 ja es va projectar una gran línia de tramvia, que havia de permetre l'enllaç de Barcelona amb el Masnou. Discrepàncies amb l'Ajuntament de Badalona, que no veia clar el projecte, el van condemnar a l'oblit.

El somni de la caseta i l'hortet a prop de Barcelona

El projecte de construir una urbanització seguint el model de ciutat jardí als terrenys de Can Serra, on actualment hi ha el Museu de la Immigració, és una de les moltes idees projectades per a l'entorn de la Catalana. La redacció d'aquest projecte en concret data del 1955 i configura l'espai en grans avingudes organitzades a partir d'una plaça central. El barri, però, ha mantingut la seva particular fesomia de cases baixes fins fa ben poc.

El cementiri que la ciutat mai no ha arribat a tenir

L'any 1925 es va redactar un projecte per dotar la vila de cementiri, un equipament que mai abans no havia tingut. Per això es destinaven uns terrenys als afores del poble, a tocar del límit amb Santa Coloma de Gramenet i se li donava unes dimensions d'acord amb el volum de població del moment. El municipi es va anar fent gran, els terrenys disponibles cada cop eren menys i el somni de tenir cementiri es va acabar esvaint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona