Urbanisme

Medi ambient

Ratifiquen la nul·litat de la llicència de la granja de Rabós

El Suprem ratifica una sentència del 2007 del TSJC que declara nul·la l'autorització ambiental de la macrogranja de porcs

La IAEDEN Salvem l'Empordà demana l'aturada immediata de l'activitat

El Tribunal Suprem ha confirmat la nul·litat de l'autorització ambiental de la macrogranja de porcs de Rabós, nul·litat que ja havia dictaminat el 2007 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El Suprem dóna així la raó a la IAEDEN-Salvem l'Empordà, que des de l'any 2002 encapçala l'oposició a l'activitat d'una granja amb capacitat per a 5.000 porcs. El rebuig a la granja s'argumentava pel fet que no es garantia que no existís un risc de contaminació de l'aqüífer a causa de la proximitat d'una de les reserves més importants de l'Empordà, i per l'incompliment de les distàncies mínimes entre l'explotació ramadera i les poblacions i amb una altra explotació.

Amb la sentència del Suprem, de l'octubre del 2011, que s'ha donat a conèixer ara, s'esgoten les possibilitats de presentar recursos de l'empresa Ramsalt SA, que gestiona la granja porcina del Mas dels fils, i la IAEDEN Salvem l'Empordà demana l'aturada immediata de l'activitat. No queda clar, però, qui haurà de fer aplicar el cessament de l'activitat perquè els ecologistes consideren poc probable que ho faci Medi Ambient, l'administració que precisament va atorgar l'autorització el 2002 que ara queda anul·lada.

Fonts de l'Ajuntament de Rabós es limiten a dir que el municipi no té constància d'aquesta sentència ni del futur d'una granja que queda més a prop del nucli de Mollet que no pas de Rabós, i aquest diari no ha pogut contactar amb cap representant de l'empresa Ramsalt. Deu anys de mobilitzacions, recursos i al·legacions hauran precedit la sentència del Tribunal Suprem, i la granja ha continuat la seva activitat, que va començar el 2003.

LA XIFRA

10
anys
de tràmits i recursos han precedit la sentència actual del Suprem, que confirma la nul·litat de la sentència.

Una última ‘Porcada' per celebrar-ho

Al llarg dels últims deu anys, l'entitat ecologista Salvem l'Empordà ha organitzat dues festes reivindicatives, amb dinars populars en uns terrenys situats a prop de la granja per oposar-se a la seva activitat. Els ecologistes interpreten la sentència del Tribunal Suprem com una victòria i per celebrar-ho anuncien per als propers mesos l'organització de la tercera i última Porcada, nom popular amb el qual van ser batejades aquestes concentracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.