Urbanisme

Proposen refer el pla del Barri Vell de Girona amb treball cooperatiu de veïns, experts i administració

Un acte al Col·legi d’Arquitectes dona el tret de sortida a un procés que es faria sectorialment i que l’associació de veïns preveu que duri quatre anys

L’associació de veïns del Barri Vell de Girona, a través de l’experta en plans d’usos Itziar González, va proposar ahir engegar un procés “cooperatiu” entre ciutadans, experts i administració per dur a terme diversos plans sectorials del barri que serien la base de la revisió del pla especial del barri. Una taula rodona a la seu del Col·legi d’Arquitectes va servir ahir al vespre per iniciar el debat sobre el futur del barri i plantejar un procés que l’associació preveu que durarà uns quatre anys. La proposta de revisar el pla d’usos del Barri Vell a través d’un procés de debat va ser una de les propostes aprovades en els pressupostos participats de l’any passat i, tot i que l’Ajuntament encara ha de convocar el concurs per a l’executor de la proposta (dotada amb 17.545 euros), l’associació de veïns ja ha començat a treballar-hi amb l’ajuda de l’activista Itziar González, experta en plans d’usos i cooperació ciutadana en l’espai urbà. Proposen que el debat arrenqui d’una premissa central: garantir que la zona tingui usos mixtos entre usos residencials, una activitat econòmica diversificada i capacitat d’atraure nous residents de llarga durada. Tot això, en el marc d’un model de barri sostenible, que potenciï la seva identitat, que promogui espais adients per a les famílies i que vetlli per la reducció de l’explotació turística, de restauració i accessos de vehicles privats.

González va subratllar ahir que el procés que plantegen suposa “donar més legitimitat democràtica a tot el planejament”, ja que quan aquest arribés al ple ja tindria el consens de tots els agents i fins i tot hauria passat per un període d’al·legacions. La idea és crear primer un mapa d’agents i decidir quins grups sectorials es fan. Cada grup farà els seus documents parcials, criteris i objectius, i serà després d’un debat particular (al·legacions) i general quan arribaria al ple municipal. Un cop aprovats els diversos plans parcials per sectors, hi hauria el treball intern dels tècnics per refer el pla especial del barri, seguint les pautes marcades.

L’arquitecta Rosa M. Cànovas, cap dels serveis de llicències de disciplina urbanística i patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament de Girona, va repassar els canvis que ha experimentat el barri i va subratllar la seva mida i “la importància de diferenciar dins l’àmbit els diferents teixits urbans que hi ha”.

En la taula rodona també va prendre part Gaia Redaelli, experta en processos de rehabilitació urbana i innovació social, que va explicar un innovador projecte col·lectiu per regenerar urbanament les cases pati de Còrdova.

Revisió dels usos dels equipaments

Joan Pluma, membre de l’anterior junta de l’associació de veïns, va explicar que la idea inicial era debatre sobre determinades illes qualificades com a equipaments que no tenen la funció que els dona el pla especial del 1983 i buscar-los usos per ajudar a arrelar al barri (com ara escolar). Va explicar que hi ha 23.000 m² de sostre que estan en situació obsoleta d’usos (com ara el convent de les caputxines i aviat l’arxiu històric), 10.000 m² que no tenen usos assignats (com ara els antics Maristes) i 5.000 m² amb usos assignats no desenvolupats (com ara l’antiga UNED). La idea, però, ha evolucionat cap a repensar el barri perquè des del 1983 han canviat moltes coses, com ara el pes del turisme, de la universitat i de l’oci a la zona. Pluma, que creu que cal plantejar els eixos bàsics del Barri Vell per als pròxims 20 anys, espera que el procés aporti informació de qualitat, sigui estratègic (amb calendari i pressupost), comporti un gran acord ciutadà i serveixi per innovar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona