Urbanisme

L'obra nova remunta per la costa

Els promotors confien construir fins a 1.250 habitatges aquest any

El preu per metre quadrat a la demarcació és el segon més alt de tot Catalunya

De mitjana, el preu d'un pis a la ciutat de Girona és de 218.000 euros

Les poblacions costaneres de l'Empordà són les que “empenyen” en la construcció d'obra nova. El president del Gremi de Promotors de Girona, Josep Maria Coll, va assenyalar que es recullen “dades positives” en aquest sentit en llocs com ara Palamós, Platja d'Aro, Roses i també a la ciutat de Girona. Les dades de recuperació del sector que va presentar ahir el Gremi de Promotors segueixen la línia de l' informe dels aparelladors gironins. Cal tenir en compte, segons els promotors, que el context actual parteix d'unes xifres molt baixes. Així, a les comarques gironines, fins al novembre del 2016 es van construir 1.033 habitatges nous; el 2015, l'obra nova a la demarcació s'havia situat en 642. La variació percentual entre els dos anys és del 60,9% i, segons el president de l' Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Lluís Marsà, “pot semblar molt cridaner, però estem parlant d'una situació en què la producció era molt i molt baixa”. Les previsions dels promotors per aquest 2017 són situar-se a l'entorn dels 1.250 habitatges nous. És una xifra que queda lluny de la que els promotors consideren òptima, que és arribar als 3.000 habitatges nous a les comarques gironines.

El Baix Empordà, la Cerdanya i el Gironès són les comarques de la demarcació on és més car comprar-se un pis o una casa nova, segons l'estudi de l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE), presentat ahir i que per primer cop fa una radiografia de l'oferta d'habitatges de nova construcció al país l'any 2016. L'auge de les segones residències va enfilar els preus. Hi ha casos concrets, com ara el de Cadaqués, amb 3.816 euros el metre quadrat, o Castell-Platja d'Aro, on el preu del metre quadrat és superior als 3.540 euros. Localitats de costa, com ara Begur (3.487), Calonge (3.525) i de muntanya, com ara Alp (3.508), fan pujar la mitjana dels preus a la demarcació. És la segona mitjana més alta del país amb un preu per metre quadrat de 2.165 euros. La demarcació de Barcelona lidera el rànquing del preu del metre quadrat amb 2.907 euros; la més baixa és a les comarques de Lleida, amb 1.272 euros el metre quadrat. A la demarcació de Tarragona el metre quadrat se situa en 1.643 euros.

A les comarques gironines, i segons l'estudi, per un pis de 83 metres quadrats es demanen 186.212 euros de mitjana. La necessitat d'habitatge a la ciutat de Girona és una de les raons de l'augment del preu del metre quadrat. El preu de mitjana s'enfila fins als 218.000 euros, 2.652 euros per metre quadrat. La Garrotxa (1.679) i el Ripollès (1.717), en canvi, és on el preu per metre quadrat és més baix. Per un pis a Olot de 70 metres quadrats es demanen, de mitjana, 112.631 euros. A Ripoll, per un pis de la mateixa superfície es demanen 96.000 euros.

L'estudi dels promotors també ha posat xifres als estocs que hi ha a les comarques gironines d'habitatge nou. Hi ha 231 promocions d'obra nova, que representen un 14,7% del total del país. D'altra banda, hi ha un total de 928 habitatges a la venda. Quant a la tipologia de l'oferta d'habitatges a la venda, es concentra en habitatges de tres dormitoris i de dos, que representen un 71% del total. La meitat són amb parquet, més del 60% tenen vitroceràmica a la cuina i, en tres de cada quatre, s'hi ha instal·lat calefacció. L'anàlisi destaca que l'oferta d'habitatges provinents de rehabilitació integral és molt minsa a la demarcació, ja que només hi ha vuit promocions a les comarques del Baix Empordà (1), la Cerdanya (2), la Garrotxa (2), el Gironès (2) i la Selva (1).

LES FRASES

A l'hora d'engegar una promoció, el banc demana prevendes abans de donar el finançament; ara realment s'edifica on hi ha necessitat
Hi ha dades positives, com ara a Palamós, Platja d'Aro o Roses, que comencen a empènyer
Josep Maria Coll
PRESIDENT DEL GREMI DE PROMOTORS DE GIRONA
L'any passat es van construir 1.033 habitatges nous, fa dos anys eren 642. L'augment és important però partim de xifres molt baixes
Els bancs tenen voluntat i plans per donar finançament al comprador i al promotor
Lluís Marsà
president de l'Associació de Promotors de Catalunya

Falta mercat de lloguer i de protecció oficial

G. Busquets

El Gremi de Promotors va alertar de la falta de mercat de lloguer, ja que en el context actual s'hauria d'incrementar el parc d'habitatges. El president de l'Associació de Promotors de Catalunya, Lluís Marsà, va destacar que, si bé les entitats financeres no posen restriccions al crèdit, el nivell de renda de moltes famílies no supera els barems fixats pels bancs –destinar a la compra de l'habitatge el 30% dels ingressos– per atorgar una hipoteca. En aquest sentit, Marsà va assenyalar que s'hauria d'incrementar l'oferta de lloguer per facilitar l'accés a un habitatge. Fa uns mesos, els professionals del sector ja havien informat dels problemes per trobar un pis de lloguer a Girona. La falta d'estoc de les immobiliàries ha fet que els preus dels habitatges hagin pujat en pocs mesos entre 50 i 100 euros.

Des del sector es va assenyalar també la falta d'habitatge de promoció oficial. Segons Lluís Marsà, “actualment no s'està iniciant cap promoció d'habitatge protegit, tot i haver-hi molts municipis que tenen solars i sòls buits que es podrien destinar a aquestes promocions”.

Marsà va posar èmfasi en el fracàs de l'últim pla estatal de l'habitatge de protecció oficial perquè feia una aposta per ajudes concretes a càrrec de les administracions i també destinades a la rehabilitació. Marsà va destacar que engegar plans d'habitatge protegit contribuiria també a equilibrar la balança de preus i a “optimitzar la producció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona