Serveis

INFRAESTRUCTURES

La nova concessió de l'aigua de reg de Besalú, encallada

Hi ha la voluntat de fer el traspàs, però l'Ajuntament i la comunitat de regants no poden assumir les obres que l'Agència Catalana de l'Aigua exigeix per fer el canvi de titularitat

Gairebé dos anys després que es va començar a buscar una alternativa, el futur immediat de la gestió de l'aigua de reg de les hortes de Besalú continua ple d'interrogants. La comunitat de regants i l'Ajuntament segueixen interessats a fer-se càrrec de la concessió per l'aprofitament de l'aigua del Fluvià –actualment a mans d'un particular que està disposat a traspassar-la–, però ni el consistori ni els usuaris dels horts estan en condicions de fer les inversions que els exigeix l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Escala de peixos

Els problemes van sorgir quan el maig del 2010 el concessionari va tancar l'última central hidroelèctrica del poble, a la qual està lligat el canal que alimenta els recs. Aleshores es va començar a estudiar el canvi de titularitat. L'ACA demana, entre altres intervencions, la construcció d'una escala de peixos i d'una nova canalització entre el punt de la captació de l'aigua del Fluvià fins als horts, d'aproximadament un quilòmetre de longitud. Tot plegat costaria uns 70.000 euros, segons els càlculs del consistori.

“No tenim recursos i, a més, considerem que no són unes obres imprescindibles”, afirma l'alcalde, Lluís Guinó (CiU). Amb aquest argument han demanat a l'ACA que permeti el canvi de titularitat de la concessió sense haver de fer les obres de seguida, “amb el compromís que les assumirem a la llarga”. Mentrestant, la comunitat de regants resta expectant en espera de la solució definitiva. Sortosament, explica el president de la comunitat de regants, Josep Güibas, el canal de reg segueix obert i de moment en poden fer ús.

LA FRASE

No tenim recursos i, a més, considerem que les obres no són indispensables
ç
Lluís Guinó
ALCALDE DE BESALÚ

Un patrimoni amb centenars d'usuaris

La franja d'horts que Besalú conserva entre les antigues muralles i el Fluvià és un patrimoni social de gran importància per al poble. Vinculats inicialment a la comunitat del monestir de Sant Pere, de mica en mica aquests terrenys fèrtils orientats a migdia van anar passant a mans de particulars. Ara hi ha uns 200 parcel·listes, una quantitat una mica inferior a la que es registrava fa tot just uns anys i alguns horts s'han abandonat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.