Urbanisme

Girona vol frenar els pisos turístics al Barri Vell

El govern avança que vol consensuar una normativa per fer una “suspensió temporal” de noves altes d’HUT al centre

No se’n dirà “moratòria”, però sí “aturada temporal”. Dos mesos després d’avançar que no hi havia motiu per plantejar a curt termini una moratòria en l’alta de pisos d’ús turístic (HUT) a Girona, l’Ajuntament ho matisa i anuncia ara la seva voluntat de posar-hi fre com a mínim al Barri Vell.

Lluís Martí, regidor d’Urbanisme, va confirmar ahir divendres que el govern municipal (Junts-ERC) ha informat la resta de grups del consistori de la seva voluntat de consensuar una normativa de tipus urbanístic que permeti regular un possible excés d’habitatges turístics al centre de la ciutat. La voluntat del govern és portar aquest acord en un pròxim ple (possiblement a l’octubre), perquè en un termini de tres a sis mesos la nova regulació pugui ser efectiva. Per aconseguir-ho, el govern –en minoria– necessitarà el suport d’altres grups de l’oposició.

Menys de dos anys

“La normativa permet fer una suspensió temporal de llicències per un període de dos anys i la voluntat del govern és fer-ho per menys temps. No es tracta d’una moratòria general, ni molt menys, sinó d’una suspensió puntual i en un àmbit molt concret, el Barri Vell”, especifica Martí.

El regidor hi afegeix que el govern fa aquest pas amb les dades a la mà de l’estudi sobre l’impacte d’aquests habitatges sobre el mercat del lloguer a la ciutat (realitzat per Duatis Arquitectes SLP i Urban Facts), que el mateix Ajuntament va encarregar i que es va fer públic a principi de juliol. L’anàlisi del govern no ha variat, diu Martí: “No hi veiem un impacte sobre els lloguers en un àmbit de ciutat. En toc cas, es considera que un 15% d’HUT correspondria al llindar a partir del qual es podrien generar certes disfuncions”. No s’arriba a aquest percentatge en el conjunt de la ciutat, però sí que estaria a prop d’aquest límit en zones com ara el Barri Vell.

Martí també posa èmfasi a recalcar que en cap cas es vol anar contra el sector turístic i els avantatges que genera per als sectors del comerç, l’oci, la restauració o la cultura a la ciutat. “Hi continuem estant a favor amb el benentès d’una regulació que ho permeti en bones condicions”, aclareix.

El regidor també va destacar el paper dels HUT en la regeneració de l’espai urbà i la rehabilitació d’eificis, i que aquest aspecte s’haurà de tenir en compte a l’hora de pactar i establir les ràtios de la nova normativa.

Segons dades de l’estudi citat, el nombre de llicències d’aquests pisos a Girona va passar de 368 el 2016 a 886 el 2019 (abans de la pandèmia), i va retrocedir a 778 l’any passat (tot i que 349 eren inactives). L’estudi també evidenciava que al Barri Vell és on n’hi ha més i on es concentra l’oferta d’aquests establiments en mans de menys propietaris.

Guanyem ho veu insuficient

La formació Guanyem Girona (a l’oposició al consistori ) és una de les que reclamava una regulació dels pisos turístics i va ser ahir una de les primeres a reaccionar a l’anunci del govern de Marta Madrenas. En un comunicat, la formació ho valora “positivament”, però ho qualifica com “un pas insuficient” . Així, demana que també s’apliqui en barris on l’estudi d’impacte revela que hi ha més concentració d’HUT, citant per exemple Sant Daniel, Pedret i el Mercadal, on s’ observen, segons Guanyem, “tensions en el mercat del lloguer”. “Celebrem que el govern de Girona per fi reconegui una cosa que semblava evident per a tothom menys per a ells: Girona té un problema amb l’habitatge i els pisos turístics en són una part a tenir en compte”, conclou el portaveu de la formació, Lluc Salellas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia