Urbanisme

Més de 154.000 visitants han passat per l’antiga Model

L’Ajuntament dona per feta la consolidació de la clausurada presó com a espai d’ús cívic al barri de l’Eixample

Es concreta la definició definitiva de reconversió del terreny i dels seus usos

L’antiga presó Model ha acollit 154.100 visitants i 806 activitats des que va obrir portes a la ciutadania el 21 de gener del 2018. Per a l’Ajuntament de Barcelona, el recinte “s’ha consolidat com a nou espai d’ús cívic” i s’ha convertit en un “nou àmbit de dinamització social, cultural i comunitària a disposició dels veïnes i entitats”. Durant aquest temps, s’hi han fet exposicions, xerrades, conferències, rodatges, visites lliures i guiades i activitats relacionades amb la memòria i els drets, la transformació del propi recinte i la vida comunitària del barri. També s’han cedit espais a cinc entitats veïnals i l’objectiu és arribar a més col·lectius i grups de l’entorn.

Entre les accions que hi ha hagut el primer semestre d’aquest any, destaquen les exposicions Encara hi ha algú al bosc i Infanteses a les guerres europees, 1914-1949; l’obra teatral Dones lliures. La Trinitat i la lluita per la democràcia els últims anys del franquisme. També s’hi han fet més de 20 rodatges entre sessions fotogràfiques, treballs acadèmics, videoclips, programes de televisió, curts i curtmetratges. Cada setmana hi ha visites guiades obertes a la ciutadania –tots els divendres, dissabtes i diumenges, excepte a l’agost–, i durant el curs es fan visites escolars. A més, s’han fet ampliacions dels patis de les escoles Xirinacs i Entença i s’ha cedit temporalment espais a entitats veïnals.

El futur de l’espai

Pel que fa als usos definitius, l’Ajuntament i els guanyadors del concurs de la transformació han acabat de definir els criteris i els elements d’ordenació del conjunt. La concreció final dona compliment als eixos bàsics que es plantejaven al pla director i al concurs: el manteniment del patrimoni i l’essència del sistema panòptic; un nou parc de 14.000 m2 que serà un nou pulmó verd; uns 12.000 m2 de reserva per a habitatges públics i els 7 equipaments públics previstos. Ara caldrà integrar aquesta concreció final al planejament vigent.

LA XIFRA

14.000
Metres quadrats
tindrà el nou parc que es generarà a l’Eixample per la transformació d’espais de la Model.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia