Infraestructures i serveis

L’aeroport de Barajas reobre aquesta tarda de manera “molt gradual”

Els trens d’Alta Velocitat entre Madrid i Barcelona continuen fora de servei

Ábalos nega que Sánchez hagi estat absent en la gestió del temporal

L’aeroport de Madrid-Barajas reobrirà al llarg d’aquesta tarda de manera “molt gradual”, segons ha anunciat aquest diumenge al migdia el ministre espanyol de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jose Luis Ábalos, en una compareixença per actualitzar l’estat de les incidències acumulades pel pas de la borrasca Filomena per la península ibèrica

En una roda de premsa conjunta amb el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, Ábalos ha explicat que en les darreres hores els treballadors de Barajas i la Unitat Militar d’Emergències (UME) han estat fent tasques de neteja per reobrir la infraestructura tant aviat com sigui possible. Segons ha dit, els treballs avancen a “bon ritme” i ja s’han netejat dues pistes. No obstant això, ha recordat que abans de reprendre l’activitat aeroportuària cal seguir un “protocol molt estricte per garantir la seva operativitat”.

En aquest sentit, ha apuntat que a partir de dilluns els avions desviats a altres aeroports d’Aena podrien tornar a Barajas però que l’“operativa no serà completa”.

El ministre d’Interior ha avançat que un dels primers vols que arribaran a Barajas serà el que trasllada les dosis setmanals de les vacunes contra la Covid-19 que subministra la farmacèutica Pfizer. Fernando Grande-Marlaska ha comentat que s’està treballant en coordinació amb diferents ministeris per gestionar l’arribada de les vacunes i el seu trasllat a les comunitats autònomes en les condicions adequades d’emmagatzematge, ja que s’han de mantenir a una temperatura molt baixa.

Ábalos ha assegurat que en els dos dies que haurà estat tancat l’aeroport s’ha atès “des del primer moment” als viatgers, uns 600 en total, que es van trobar atrapats a l’aeroport i que se’ls va facilitar allotjament a qui ho necessités, begudes calentes, menjar i mantes.

Pel que fa la situació ferroviària, el responsable del departament de Transports ha confirmat que queda suspesa l’alta velocitat entre Madrid i Barcelona per la important afectació del temporal en el tram de l’Aragó , però ha avançat que els primers quatre trens de Llarga Distància i alta velocitat sortirien aquest migdia i primera hora de la tarda cap a Santander, Màlaga, Chamartín, el Ferrol i València. Segons ell, dels 3.000 quilòmetres d’alta velocitat a l’Estat encara n’hi ha uns 200 fora de servei.

Els dos ministres han insistit que s’evitin els desplaçaments que no siguin inevitables i han alertat que la neu que ha caigut aquest cap de setmana a Madrid es convertirà en gel per la baixada dràstica de les temperatures. És per això que han demanat molta precaució.

D’altra banda, Ábalos ha negat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi estat absent en la gestió d’aquesta crisi, tal com li han retret alguns dirigents del PP. Segons ell, Sánchez és qui pren totes les decisions sobre les accions que cal prendre. El cap del govern espanyol ha visitat avui el Comitè Estatal de Coordinació i Direcció del Sistema Nacional de Protecció Civil acompanyat dels dos ministres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia