Medi ambient

La crescuda del Ter aïlla Ullà i Torroella i nega llars i negocis

Diversos trencaments en el tram final del riu fan desbordar recs i inunden molts camps de la plana i edificacions

La zona va patir nombrosos talls viaris i té problemes amb l’aigua potable

La darrera fuetada del Glòria a la demarcació de Girona es va viure ahir a la matinada al Baix Ter, als quilòmetres finals del curs al Baix Empordà entre Colomers i Foixà, Jafre, Verges, Ullà i Torroella de Montgrí. Aquests dos darrers llocs van quedar aïllats a partir de dijous al vespre, quan la crescuda del cabal de l’aigua va superar els 2.139 metres cúbics per segon a la presa de Colomers. L’elevat nivell de l’aigua, de 4,72 metres, que ahir a la tarda ja s’havien reduït a pràcticament un terç, va fer vessar recs i va elevar el nivell del tram final del Daró, amb la inundació de camps i de diverses carreteres. A la zona sud de Torroella i el nucli limítrof d’Ullà, l’aigua també va envair algunes plantes baixes, negocis i equipaments públics, com el CAP torroellenc i la planta potabilitzadora d’aigua, que va quedar força malmesa –vegeu peça adjunta.

A la nit, l’aigua havia començat a inundar propietats, també a Gualta, a l’altre marge del riu, on des de la carretera s’apreciava la inundació en un centre de jardineria i en un pitch-and-putt. Però a més de camps i zones agrícoles, també va arribar als nuclis urbans. A Torroella, el desbordament del rec del Ter Vell va provocar els pitjors estralls, amb l’aigua entrant a dojo, a més del CAP –on es van mantenir serveis mínims– i la potabilitzadora, als horts municipals, als baixos d’alguns domicilis i a la Nàutica Colomí. El seu propietari, Joan Colomí, explicava que no hi havia hagut “cap dany a les embarcacions” emmagatzemades, però, tot i que havien previst problemes i havien posat a recer ordinadors, eines elèctriques i documents, més de mig metre d’aigua va envair les instal·lacions i va rebentar un mur de contenció per la banda del riu. Al matí, van obrir forats a les parets per mirar d’accelerar el desguàs de la inundació, però de poc servien si el cabal del riu no minvava. Colomí –que per tornar a Torroella des del sud, la nit anterior, havia hagut de passar per l’Escala i el Montgrí– i altres treballadors no havien vist res de semblant des de l’episodi del 1982, com els veïns, que sense escola o sense poder anar a treballar peregrinaven al migdia cap al pont per veure baixar el Ter com la majoria no recordava.

Al municipi van evacuar preventivament 150 persones del càmping Medes, a l’Estartit, però aquestes hi van poder tornar al llarg de la jornada. A l’àmbit del Ter Vell –l’antiga desembocadura–, força castigat, també va quedar negada una granja avícola, amb la mort de 20.000 polls.

Ensurt de bon matí

A Ullà, la riuada va envair plantes baixes de veïns que se n’havien anat a dormir amb l’aigua al nivell de la carretera, però que a les sis del matí van veure com pujava fins a mig metre a l’interior d’alguns habitatges, afectant mobiliari, electrodomèstics i patis. Com que no hi havia hagut danys personals, però, s’ho agafaven amb filosofia, tot traient galledes amb l’anhel que acabés de baixar el nivell del riu.

En canvi, en un altre petit veïnat més pròxim al curs, el de Canet de la Tallada, les dues llargues nits de neguit confinat de la trentena d’habitants havien acabat sense cap dany personal ni en propietats. Núria Ribot, una resident, agraïa la solidaritat del bar Empordanet, de la Tallada, on els havien acollit i ofert sopar i esmorzar, i la feina col·lectiva de veïns del Baix Ter per vigilar el nivell del riu a les nits o anar refent amb terra els esvorancs a les motes –els dics per contenir l’aigua.

Aïllats per carretera

A primera hora del matí, la mobilitat per sortir o entrar a Torroella i Ullà era gairebé impossible, i desenes de conductors i transportistes feien voltes quilomètriques per intentar passar a l’altra banda del riu, ja que els ponts de Torroella i Verges estaven tallats, amb el riu fregant les calçades. El següent pont amb garanties era el de l’N-II, a desenes de quilòmetres, i l’accés nord cap a l’Escala també depenia només del pas per camins veïnals asfaltats.

La C-31 nord, que ja estava tallada entre Verges i Ullà, va quedar negada al poble. I cap al sud, els Mossos d’Esquadra la van mantenir restringida en direcció a Pals per dos grans tolls d’aigua, que no impedien el pas però suposaven un perill en una recta on es pot circular a 90 km/h. L’alternativa, al matí, era recórrer les carreteres veïnals cap a Gualta, Llabià i Serra de Daró, perquè la GI-643 també havia tornat a quedar inundada, igual que la carretera cap a Bellcaire (GI-632).

Subministrament d’aigua amb problemes a la zona

Al llarg de la setmana, l’altra crescuda del riu ja havia provocat problemes a les instal·lacions de la planta de potabilització d’aigua, amb una alerta emesa dijous per la seva terbolesa. Però ahir, de matinada, la inundació va deixar inservible la instal·lació elèctrica, els sistemes de bombament sota el nivell de l’aigua i es va trencar una canonada d’abastament. L’alcalde, Jordi Colomí, va demanar als veïns que limitessin el consum per no exhaurir les reserves dels dipòsits, i ahir a la nit preveia que a partir d’avui es podria restablir el servei de l’estació amb grups electrògens, tot i que amb quantitat i qualitat reduïdes. Mentrestant, van habilitar tres camions cisterna per repartir aigua a Torroella i l’Estartit. Cervià de Ter, Parlavà, Foixà, Rupià i Ultramort eren altres pobles on es va recomanar no fer servir l’aigua de l’aixeta per beure o cuinar, per problemes en els pous de captació o el recurs a pous alternatius amb massa nitrats. I també a la Bisbal han tingut problemes en el subministrament tota la setmana, primer per una avaria i posteriorment per l’efecte del temporal. A Torroella, els problemes de la crescuda es van començar a pal·liar a partir del migdia, quan, fortuïtament, un forat a la mota del rec del Molí va ajudar a alliberar pressió i fer que l’aigua embassada retornés al curs del Ter. Cap al vespre, la situació també es va anar normalitzant a la xarxa viària. Colomí avançava que dimarts esperen tenir una primera valoració de danys i que, tot i el mal tràngol per la riuada, els “amoïna més l’impacte sobre les platges”. El col·lectiu Tot Més Net ha fet una crida a voluntaris demà (10 h) per recollir residus i plàstics a la platja de la Gola del Ter, igual que a Lloret, Sant Feliu de Guíxols i altres municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia