Medi ambient

Els directius de la nuclear de Fukushima són absolts en l’únic cas pel desastre

El tribunal considera que no podien preveure el tsunami, tot i que un informe alertava del perill tres anys abans

Alarma per la gestió de l’aigua contaminada

El president i dos vicepresidents de la companyia elèctrica Tokyo Electric Powe (Tepco), responsable de la central nuclear de Fukushima, van ser absolts ahir per un tribunal de la capital japonesa. Tots tres estaven acusats de suposada negligència en el compliment de les seves funcions. El desastre nuclear de Fukushima va tenir lloc en produir-se el pitjor terratrèmol en la història del Japó i un dels més terribles a escala mundial, d’intensitat 9, que va generar un tsunami amb onades de 10 metres que van inundar la central nuclear l’11 de març del 2011. L’explosió a la central va ser el pitjor desastre de la indústria nuclear, després del de Txernòbil el 1986. Oficialment, va causar 18.000 morts i desapareguts i 470.000 desplaçats, a causa de l’alta radiació. De fet, unes 55.000 persones encara es troben fora dels pobles més contaminats del voltant de la central i reben subsidis del govern. Només alguns han començat a tornar a casa seva aquest any.

No obstant això, els tres directius se’ls ha jutjat per la mort de 44 persones que havien estat evacuades d’un hospital on havien estat ingressades i les ferides de 13 persones més, inclosos els empleats i membres dels cossos de seguretat de la central nuclear sinistrada. L’acusació havia demanat cinc anys de presó per als antics empleats de Tepco perquè considerava que no havien adoptat les mesures de seguretat suficients per evitar la catàstrofe. Un informe intern ja havia advertit de la vulnerabilitat de la central el 2008. Dels sis reactors de la central, quatre van tenir danys greus i tres van tenir una fusió parcial perquè van quedar sense refrigeració a causa del tall elèctric pel terratrèmol i posterior tsunami. Tepco continua refrigerant els tres reactors espatllats, però fa uns dies va anunciar que, juntament amb el govern nipó, es plantegen abocar l’aigua contaminada al mar. Al·leguen que es quedaran sense espai el 2022. Fins ara, tenen guardades un milió de tones d’aquesta aigua radioactiva en un miler de tancs. L’anunci ha generat alarma arreu, i especialment entre els països veïns. Corea del Sud exigeix una investigació sobre l’aigua contaminada

Després de dos anys, el tribunal considera els acusats no culpables i accepta les tesis dels seus defensors, que assenyalaven que el tsunami no era previsible. El Japó és un dels països amb més activitat sísmica del planeta.

LES XIFRES

19.000
morts
va causar el tsunami que va arrasar la central nuclear, amb onades de 30 metres.
470.00
desplaçats
de la zona amb contaminació més alta. Enguany, alguns comencen a tornar als pobles afectats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia