Medi ambient

Quatre vegades més aigua al Ter a Girona el 2018 gràcies a la pluja

El cabal mitjà va ser d’uns 23 m³/s, segons les mesures d’Aigua És Vida, quan el 2017 havia estat d’uns 6

L’entitat subratlla que calen solucions per a quan torni la sequera

El cabal mitjà del Ter al seu pas per Girona es va situar l’any 2018 en gairebé 23 m³/s, segons els mesuratges que fa l’entitat ecologista Aigua És Vida al pont de la Barca. Aquesta dada és un 280% superior a la mitjana mesurada el 2017, que va ser de gairebé 6 m³/s. Això significa que en total va baixar gairebé quatre vegades més aigua al Ter l’any passat que l’anterior. El motiu principal són les fortes pluges de la tardor, que van fer disparar el cabal. “Alguns dies es van sobrepassar els 250 m³/s, uns registres que des que em dedico a això no havia vist mai”, destaca el portaveu de l’entitat, Pau Masramon. En concret, el 16 de novembre es van mesurar 287 m³/s i l’endemà, 282. També les gràfiques oficials de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), disponibles al seu web, mostren aquests grans augments durant la tardor.

Masramon, però, subratlla que ha estat només per una qüestió de meteorologia: “Depenem de la pluja. Això no és cap mèrit de l’ACA. És només perquè ha plogut.” Així, assenyala que les dades dels últims dies ja no són tan bones –estan a l’entorn dels 4 m³/s– i sobretot recorda que estem en un territori en què les “sequeres són cícliques”. Per tant, remarca que cal aplicar mesures per a quan n’hi torni a haver.

Quant als compromisos adquirits pel govern en el Pacte del Ter, Masramon explica que altres agents del territori li diuen que s’estan complint, però ell indica que no sap “com fiscalitzar-ho” i que des d’Aigua És Vida volen estar atents perquè es compleixin. Assenyala que l’experiència els ha fet “malfiats” i que no sap si el seguiment, que es farà a través de la Taula del Ter, inclourà “visites in situ per veure la situació o només seran explicacions orals”. Posa com a exemple la canonada d’aigua entre el Pasteral i Cardedeu: “Se’ns ha dit que perd un 4% d’aigua, però durant anys a Girona se’ns va dir que la xarxa de la ciutat en perdia un 14% i quan es va fer l’auditoria hi havia barris on s’arribava al 50%.”

Millores a l’estació

D’altra banda, el portaveu d’Aigua És Vida demana a l’Ajuntament de Girona que arrangi la zona a l’entorn de l’estació d’aforament del pont de la Barca, on van cada dia a fer els mesuratges. Explica que quan plou “queda tot fangós i rellisca”, i avisa que un dia tindran “un disgust”. Ja han registrat peticions al consistori perquè hi facin algun tipus de plataforma, ja sigui de formigó o de fusta. A més, recorda una reclamació històrica de l’entitat: que l’estació dugui el nom de Francesc Ferrer i Gironès com a gran lluitador per l’aigua del Ter. Saben que ja té un carrer a la ciutat, però consideren que una cosa no té res a veure amb l’altra.

LA FRASE

Depenem de la pluja. Això no és cap mèrit de l’ACA. És només perquè ha plogut
Pau Masramon
portaveu d’aigua és vida a girona

LA XIFRA

2.774,28
per cent
és l’augment de cabal al novembre respecte a un any abans. És a dir, hi va passar gairebé 30 cops més aigua.

LA DATA

16.11.18
Es va mesurar
el registre més alt (287 m³/s) des que Aigua És Vida va iniciar els mesuratges, el març del 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia