Serveis

Els paradistes rebutgen anar al nou mercat de Sant Adrià

L'equipament s'hauria d'inaugurar el 3 de setembre, però els concessionaris han renunciat en bloc a les seves parades

Des de l'Ajuntament asseguren que estan disposats a dialogar però diuen que el mercat obrirà “sí o sí”

El nou mercat de Sant Adrià haurà d'obrir portes amb les parades buides si no s'arriba a un acord entre paradistes i Ajuntament abans del 3 de setembre, que és la data prevista per a la inauguració de l'equipament municipal. Els concessionaris, que des de fa gairebé quatre anys ocupen una vela provisional, han decidit en assemblea presentar una renúncia col·lectiva a ocupar una parada al nou mercat perquè asseguren que les condicions econòmiques pactades són “inassumibles”. D'aquesta manera volen forçar l'Ajuntament a asseure's a renegociar. El president de la Junta de Concessionaris, Damián León, explica que volen mantenir els seus negocis però que se senten “ofegats” i volen solucions per poder assumir unes despeses que diuen que han incrementat respecte a les previsions inicials. L'antic mercat d'abastaments de Sant Adrià va tancar portes el 2011. Les condicions de l'edifici feien inviable una reforma i es va optar per enderrocar-lo i construir-ne un de nou. L'entrada en concurs de creditors de l'empresa constructora va endarrerir les obres, però l'entrebanc es va superar i ara s'ultimen el detalls per deixar enllestit l'edifici.

A la vela provisional s'hi van traslladar 27 concessionaris, després que una desena van renunciar a continuar la seva activitat. D'aquests, només una quinzena tenien intenció de traslladar-se al nou mercat, amb espai per a 34 parades a la planta baixa i un supermercat de la cadena Mercadona a la primera planta. Els concessionaris denuncien que l'Ajuntament ha fet una modificació del plec de condicions “a mida per Mercadona”. “Hem demanat veure el plec diverses ocasions però s'hi han negat”, explica el president, que critica que les modificacions encareixen aspectes del projecte com ara el sistema d'instal·lació de fred que, segons ells, “triplica els nostres costos”. Els concessionaris van lliurar a l'Ajuntament una instància per reclamar millores econòmiques com ara que es compensin els diners que van haver d'invertir en la instal·lació provisional. En aquest sentit, es va negociar una exempció fiscal però asseguren que no cobreix la despesa que van haver de fer. També demanen una rebaixa en les taxes i un ajornament del 70% del cànon pendent de pagar.

El regidor responsable del mercat, Gregorio Camacho, assegura que “no hi ha un pla B” i que el mercat obrirà el 3 de setembre “sí o sí”. Camacho assegura que a hores d'ara són un Ajuntament en funcions que “no pot assumir nous compromisos en campanya electoral”, però avança la voluntat de tornar a asseure's per desencallar la situació. El regidor diu que hi ha sis nous negocis interessats a instal·lar-se al mercat, que aviat s'obrira un nou concurs per ocupar les parades encara buides i que des de l'Ajuntament treballen en fórmules per fer-lo més atractiu, com ara instal·lar-hi un espai infantil o fer repartiment a domicili.

LA XIFRA

9,5
milions d'euros
és el cost del nou mercat. Més de la meitat l'assumeix Mercadona, que hi tindrà un supermercat.

LA DATA

03.09.15
La inauguració
està prevista per aquest dia i els responsables municipals garanteixen que així es farà.

Polèmic des d'abans de començar

El procés de construcció del nou mercat municipal va començar amb mal peu. Després d'anys parlant-ne, el 2010 es va presentar als venedors el projecte executiu del nou equipament. La fórmula triada per l'Ajuntament per compensar els concessionaris del mercat, la de l'expropiació forçosa, va aixecar polseguera i va derivar en un contenciós administratiu. Aquest sistema d'expropiació va servir per deixar fora tots els paradistes que tenien la concessió caducada i concedir compensacions mínimes pels que la tenien a punt de vèncer. L'any 2011, dies abans del termini per traslladar-se a la vela provisional, els concessionaris van fer una protesta perquè no havien cobrat les quantitats pactades en concepte d'expropiació. Amb pancartes a les parades, els botiguers van criticar que l'Ajuntament els urgís a traslladar-se a a la carpa provisional sense haver-los abonat les indemnitzacions pendents, dictaminades pel Jurat d'Expropiació de Catalunya. Després de marxar a desgrat, ara fa gairebé quatre anys, els que hi tornen, una petita part dels que van sortir del mercat vell, ho fan descontents, tot i que des de l'Ajuntament es vol transmetre la idea que el nou equipament serà un pol d'atracció comercial que podria arribar a atraure un volum de més de 2.000 clients cada dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona