Infraestructures i serveis

El jutjat aixeca el secret de sumari en la causa oberta per les irregularitats a Aigües de Girona, Salt i Sarrià

La CUP, que va denunciar el cas, sosté que es constata que Girona SA es va enriquir amb “sobrecostos injustificats”

El jutjat d’instrucció 2 de Girona ha aixecat el secret de sumari en la causa oberta per les irregularitats en la gestió d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa). La CUP Girona, que va denunciar el cas el 2015, sosté que la instrucció constata que la part privada de l’empresa (Girona SA) i els seus dirigents van “carregar despeses irregulars per fer aparèixer aquest servei públic com a deficitari” però, en realitat, “aplicaven sobrecostos totalment injustificats, algunes vegades inexistents i altres que es refereixen a serveis de luxe, que mai podrien haver-se repercutit en la gestió d’aquest servei públic essencial”.

Segons la SER, els informes apunten que els usuaris han pagat des del 1993 més d’1 milió d’euros de sobrecost.

Arran de la denúncia de la CUP, el jutjat d’instrucció 2 de Girona va acabar obrint diligències per un delicte d’apropiació indeguda i va prendre declaració com a investigats a dos exdirigents, Narcís Piferrer i Xavier Ballell. Segons la investigació, els dos directius van maniobrar per enriquir el soci privat, Girona S.A., a costa d’Agissa.

L’any 2017, després de diverses diligències inspectores, el Jutjat va acordar posar Agissa sota administració judicial i apartar així de la gestió del seu dia a dia a Girona SA i els seus directius. “La contundència del Jutjat en l’adopció d’aquesta mesura cautelar ja feia entreveure l’existència de seriosos i greus indicis delictius en l’administració d’Agissa per part dels seus gestors”, apunta la CUP.

De fet, el juliol del mateix any, la fiscalia anticorrupció va assumir la investigació i es va decretar el secret de sumari, que ara el jutjat ja ha aixecat. Segons ha avançat la SER, els informes que apareixen a la causa constaten que, almenys des del 1993, hi ha hagut un sobrecost anual de més d’1 milió d’euros per la gestió de l’aigua.

Una primera anàlisi de l’Agència Tributària fet abans que la causa es decretés secreta ja recollia un seguit d’irregularitats en la gestió. En concret, apuntava que els directius havien carregat a l’empresa “despeses personals”. També concloïa que Girona SA havia cobrat “centenars de milers d’euros” en factures per serveis no prestats (arribant a deixar d’invertir un total d’11,1 milions) i que havien declarat uns beneficis molt inferiors als reals simulant que el servei era “deficitari”.

L’Ajuntament de Girona ha emès un comunicat on asseguren que estan analitzant “a fons” tota la documentació que forma part del sumari del cas per defensar els interessos municipals. L’equip de govern remarca que, previ a la denúncia de la CUP, les irregularitats es van començar a destapar amb les auditories que l’ajuntament, encapçalat per l’aleshores alcalde Carles Puigdemont, va encarregar l’any 2012 “per conèixer a fons la situació de l’empresa davant dels dubtes suscitats”.

El 2016 els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter es van personar en el procés com a acusació particular i, segons exposen al comunicat, seran “ferms en la defensa dels interessos municipals i de la ciutadania, per resoldre els possibles danys i perjudicis que Girona SA hagi pogut causar si així es demostra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona