Infraestructures i serveis

Esponellà debat el nou model de recollida selectiva

L’Ajuntament és partidari del porta a porta, però no pas individual sinó amb “bústies” o “armaris” col·lectius

El sistema de recollida selectiva d’escombraries que s’adoptarà a Esponellà en substitució dels contenidors actuals serà, molt probablement, el porta a porta, però com que al municipi hi ha molts d’habitatges aïllats, els veïns hauran de traslladar els cubells a uns punts de recollida que s’establiran per a un conjunt de domicilis dispersos. Serà un sistema similar al de les bústies de correu col·lectives, que estalvien desplaçaments al carter.

Aquesta fórmula és la que l’equip de govern defensa, però la decisió no està tancada del tot, ja que se n’està parlant amb els veïns. L’altra opció és la instal·lació d’àrees de contenidors controlades, l’accés a les quals es faria a través de targetes personalitzades. L’equip de govern no veu clar aquest darrer mètode perquè els tècnics han establert com a ràtio ideal una zona de contenidors per cada 400 habitants, i, com que a Esponellà hi ha tan sols uns 430 veïns, en tot el terme només hi podria haver una àrea per dipositar les deixalles.

El porta a porta amb “bústies” (o “armaris”) abastarà la recollida selectiva de paper i cartró, envasos i rebuig. El vidre es gestionarà a part, igual que les restes orgàniques. Sobre aquestes últimes, la intenció de l’Ajuntament és habilitar uns compostadors comunitaris, segons explica l’alcalde, David Juan (ERC).

Qüestions a resoldre

Un aspecte que hauran d’afrontar a Esponellà és el de les segones residències. En el sistema porta a porta s’estableixen uns dies a la setmana –de dilluns a divendres– per a la recollida de cada fracció. És probable que se solucioni amb la construcció d’unes “àrees d’emergència” on els afectats puguin dipositar les deixalles el cap de setmana, també de manera controlada.

LA DATA

2021
és l’any
en què és més probable que entri en funcionament el nou sistema de recollida selectiva a Esponellà.

La concessió marca el calendari

El procés per escollir el mètode de recollida selectiva d’escombraries s’ha iniciat a la majoria de municipis del Pla de l’Estany, perquè l’any vinent s’acaba l’actual concessió del servei de recollida i es vol aprofitar el canvi per elaborar les noves clàusules, que incorporin el mètode que es farà servir en cada municipi. Els tècnics del Consell Comarcal, responsable del servei i de la gestió de l’abocador, han determinat que s’ha d’escollir entre el porta a porta (amb la variant de les “bústies”, si cal) i les àrees de contenidors controlada. De moment, Porqueres i una part de Camós ja apliquen el porta a porta; a Fontcoberta s’han decidit per aquest sistema, amb la variant de les “bústies” per a les zones aïllades, i a Sant Miquel de Campmajor han conclòs que faran servir contenidors controlats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona