Infraestructures

EQUIPAMENTS

Els besaluencs decidiran què es farà en una antiga fàbrica

L'Ajuntament anuncia un procés participatiu que ha de culminar amb la transformació de la vella paperera de can Surós en un equipament públic, preferentment de caire cultural i turístic

Els veïns de Besalú seran els que finalment decidiran quin ús es donarà a can Surós, una antiga fàbrica paperera situada al marge esquerre del riu Fluvià que des de fa poc temps és propietat municipal. L'Ajuntament ha anunciat l'inici d'un procés participatiu basat en reunions informatives i debats, que culminarà amb una decisió consensuada. No és, però, una qüestió que es pretengui resoldre en aquest mateix mandat i, de fet, no s'ha establert una data de finalització del procés. “Com que no hi ha recursos, la intervenció no es podrà fer a curt termini i, per tant, tenim temps per pensar bé què s'hi pot fer”, ha explicat l'alcalde, Lluís Guinó (CiU), per qui és molt important que abans de concretar cap decisió els besaluencs disposin de tota la informació possible. Tot i que s'està obert a totes les possibilitats, es dóna per descomptat que can Surós hauria d'esdevenir un equipament vinculat amb la cultura i el turisme cultural.

Un vell projecte

L'any 2007 l'Ajuntament ja va anunciar un ambiciós projecte per aprofitar el patrimoni industrial que s'ha conservat al municipi que a hores d'ara no s'ha pogut completar. A més de can Surós (que havia de ser un centre d'interpretació i la peça clau del conjunt), es preveia incloure-hi un molí fariner, una turbina elèctrica i uns forns de calç. El projecte l'havia de gestionar un consorci amb representants dels sectors públic i privat.

“En bon estat”

L'antiga fàbrica paperera de can Surós va ser fundada l'any 1959. L'edifici, que exteriorment presenta un aspecte ruïnós però disposa d'una estructura en bon estat –segons l'Ajuntament–, té dos nivells i consta de dues naus de planta rectangular, amb encadellats de fusta, grans finestrals i parets de pedra. A fora, en un lateral, s'hi conserva el rec que havia servit per canalitzar l'aigua del Fluvià cap a unes turbines de generació d'electricitat. En un informe tècnic encarregat per l'Ajuntament s'explica que la reconversió de can Surós requeriria una intervenció “integral”, amb l'enderroc dels elements constructius no originals, la consolidació de l'estructura, la coberta i els accessos, i l'adequació de les instal·lacions i els tancaments.

El primer pas

El cap de setmana passat l'Ajuntament va organitzar una primera visita a les naus de can Surós. En aquesta ocasió es va convidar gent i representants d'entitats vinculats amb el món de l'art i la cultura en general. Els pròxims mesos es faran més visites, per a altres col·lectius del municipi.

LA FRASE

La intervenció no es podrà fer a curt termini. Tenim temps per pensar bé què s'hi pot fer
Lluís Guinó
ALCALDE DE BESALÚ

LA DATA

2007
és l'any
en què es va començar a treballar en un projecte per aprofitar el patrimoni industrial del municipi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona