Unió de Pagesos considera inassumible el preu de l'aigua del Segarra-Garrigues

Multiplica per set el del canal d'Urgell, però la Comunitat de Regants creu que uns regs més eficients ho compensaran

El preu de l'aigua del canal Segarra-Garrigues era una de les incògnites més importants del projecte. En depèn que el canal, que ha estat la segona inversió més important de la Generalitat dels últims cinc anys, només darrere de la línia 9 del metro, sigui econòmicament viable i sigui aprofitat pels pagesos del territori.

El misteri l'ha desvelat aquest setmana el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat: 12 cèntims el metre cúbic d'aigua. El preu inclou els costos de la xarxa secundària del canal (la que fa arribar l'aigua fins als camps, gràcies a unes obres concedides a la unió d'empreses Aigües del Segarra-Garrigues), l'aplicació de l'IPC sobre el cost energètic (fins als 0,0888 euros), el cànon de regulació de l'embassament de Rialb, les despeses de manteniment del Sistema i de la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues (que veu bé el preu, ja que considera que amb els regadius més moderns es reduirà el consum), així com les obres del canal principal, la seva connexió amb Rialb i la construcció de l'embassament d'Albagès, al sud del Segrià, situat al final del recorregut del canal, 85 quilòmetres després de sortir de Rialb.

Segons el govern, incloure tots aquests conceptes fa més clar el preu i evita que els regants no es trobin després amb quotes extraordinàries.

A més del preu per l'aigua consumida, també s'ha fixat el preu per la connexió. S'ha fixat en 3.100 euros per hectàrea per al reg de plena dotació (6.500 m³/any), 2.200 euros per hectàrea per al reg de suport als cereals (3.500 m³/any) i 1.550 euros per hectàrea per al reg de suport.

Aquests preus doblen els del canal Algerri Balaguer i, segons els càlculs d'Unió de Pagesos, multipliquen per set els del canal d'Urgell. Felip Domènech, responsable d'Aigua del sindicat agrari, augura que el preu de l'aigua fixat pel govern i els preus de venda dels productes «fa inassumible» el canal per als pagesos de la zona. Segons Domènech, regar una hectàrea de cereal costarà 420 euros d'aigua a l'any, més IVA, mentre que pel producte el pagès en pot treure actualment uns 50 o 60 euros per hectàrea. «Tot això farà que molts pagesos no s'hi posin, i els que ho facin hauran de reorientar l'activitat cap a productes molt concrets, com ara determinades fruites, i no sempre aconseguint beneficis», vaticina. El sindicat es reunia ahir al vespre a Tàrrega per valorar la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona