Medi ambient

El govern farà un control específic de l'aire als polígons del Tarragonès

Incorporarà el mesurament d'un centenar de nous contaminants a l'entorn de la indústria química

Es farà un seguiment de les pudors i el seu origen

L'entorn dels dos polígons químics a la comarca del Tarragonès tindrà un sistema de control de la qualitat de l'aire específic amb l'anàlisi de fins a 100 contaminants més que la resta del territori. Aquest va ser el principal compromís que va posar ahir sobre la taula el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en la constitució de la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, creada arran d'una resolució del Parlament l'abril passat a instàncies de la plataforma Cel Net, i que va reunir representants d'institucions, empreses, el món universitari i entitats veïnals i ecologistes.

Fins al 2017

Des d'aquest any i fins a finals del 2017, els municipis de l'entorn del polígon nord (Constantí, Perafort i el Morell) i els del polígon sud (Tarragona, la Canonja i Vila-seca) aniran incorporant a la xarxa de control ambiental mesuraments de 90 contaminants de la família dels compostos orgànics volàtils i 18 hidrocarburs aromàtics policíclics. S'assumeix així una de les demandes de la plataforma Cel Net, que va impulsar un estudi independent de la qualitat de l'aire al polígon nord subratllant, precisament, tots aquests components que la llei catalana no obliga a controlar.

“Farem tot el que calgui per a la tranquil·litat i la confiança de la població i la informació estarà a l'abast de tothom”, va subratllar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va recordar que tant les dades de qualitat ambiental com de salut pública al Camp de Tarragona estan en la mitjana catalana.

L'increment de les mesures de control, que ja s'han començat a implantar amb el mesurament del butadiè a Constantí i Perafort, es finançarà íntegrament amb el nou impost ambiental que paguen les empreses sobre la contaminació atmosfèrica. Les dades recopilades, a més, es faran públiques a internet.

Resseguir l'origen

Una altra de les novetats que s'incorporaran serà un seguiment més exhaustiu dels episodis de pudors, un dels aspectes que provoquen més queixes veïnals a l'entorn dels polígons petroquímics. El protocol ja establert sobre aquest tema al Camp de Tarragona incorporarà ara el model de retrotrajectòries per resseguir-ne l'origen, aspecte que va celebrar ahir l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que va qualificar de “molt positiu” que el govern financi a través de l'impost ambiental totes les accions.

Cel Net vol una taula “proactiva”

La constitució de la Taula de la Qualitat de l'Aire ha estat una petita victòria per a la plataforma Cel Net, que hi veu una resposta a la seva lluita i a l'estudi independent que van impulsar al polígon nord. “Estem contents, però tenim dubtes sobre com funcionarà”, va comentar ahir a la sortida Josep Maria Ruiz, membre de la plataforma, que va reivindicar que la taula funcioni de forma “proactiva”. “Si sols hem de venir dos cops cada any a escoltar el que diu el govern, no servirà”, va advertir. Malgrat els anuncis fets pel govern de millora del control, Cel Net continua defensant la necessitat d'un estudi a fons de l'aire, ara a l'entorn del polígon sud, petició que demà es votarà en el ple de Tarragona. Mentre que Ballesteros ahir afirmava que aquest estudi ha de formar part ara de l'acció del govern català, la plataforma dubta que la Generalitat disposi de finançament i voluntat per fer-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona