Medi ambient

Tarragona serà pionera en l'estudi de la qualitat de l'aire

Els grups municipals d'ERC, Ciutadans, CiU, la CUP i ICV-EUiA presentaran una moció en el pròxim ple per impulsar una investigació sobre la qualitat de l'aire al polígon químic del sud

Els grups municipals de l'oposició a l'Ajuntament de Tarragona, menys el PP, van registrar ahir una moció conjunta, que presentaran en el pròxim ple del 17 de juliol, per promoure l'elaboració d'un estudi sobre la qualitat de l'aire. Si bé tenen la majoria garantida, els cinc partits esperen que la moció s'aprovi per unanimitat amb el suport del govern socialista i del PP.

Tot i que és una competència de la Generalitat, la moció demana que l'Ajuntament es comprometi a elaborar l'estudi. En aquest sentit, la portaveu d'ICV-EUiA, Arga Sentís, va manifestar que “encara que el tema no és competència de l'Ajuntament, sí que és de la seva incumbència”. La regidora de la CUP, Laia Estrada, va assenyalar que la idea és fer un estudi semblant al que van impulsar al nord la plataforma Cel Net i els municipis del Morell, Perafort, Constantí i Vilallonga, i es va comprometre a fer-ne el seguiment “perquè el concurs públic es convoqui durant el primer semestre del 2016”.

La moció recull que un dels objectius serà avaluar la situació “real” de la qualitat de l'aire i, molt especialment, la identificació d'aquells compostos contaminants menys difícils de controlar. El regidor d'ERC Jordi Fortuny va afirmar que els resultats de l'estudi fet al polígon nord “van generar una certa preocupació”, i hi va afegir: “No podem viure amb aquest dubte sobre l'aire que respirem.” Fortuny també va puntualitzar que “l'estudi no tan sols analitzarà els compostos de la indústria química, sinó que també es farà sobre el port, l'activitat alimentària i el trànsit”.

D'altra banda, el portaveu de la plataforma Cel Net, Josep Maria Torres, va destacar: “Tarragona es convertiria en la ciutat pionera a l'Estat espanyol a impulsar un estudi d'aquestes característiques.”

El finançament

El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, va assenyalar que el finançament de l'estudi s'ha de fer entre la Generalitat, els municipis interessats i la indústria química. La moció també preveu constituir un fons per fer front als costos de l'estudi, que haurien de cobrir les institucions i les empreses emissores de contaminants.

Una vegada aprovada la moció, l'Ajuntament de Tarragona convidarà els municipis de Salou, Vila-seca i la Canonja a promoure una entesa per impulsar l'estudi de manera conjunta a tot el territori.

LA FRASE

Tarragona serà ciutat pionera a l'Estat a fer un estudi de la qualitat de l'aire
Josep Maria Torres
PORTAVEU DE CEL NET


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona