Medi ambient

La bicicleta, aparcada a la sorra

L'AMB instal·larà 40 punts per tal que els banyistes puguin lligar la bici a prop

Hi haurà sensors en 25 papereres per avisar que estan plenes

L'AMB enguany instal·larà 40 elements per poder lligar la bici

L'escena es veu de manera freqüent a les platges metropolitanes: banyistes que s'instal·len a la sorra amb la bossa, la tovallola... i la bicicleta, ja sigui tirada o col·locada amb les rodes cap amunt. Sovint, perquè no es refien de deixar-la lligada al carrer, lluny de la vista. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), responsable de l'equipament i manteniment de les platges compreses entre Montgat i Castelldefels, instal·larà enguany 40 elements on poder lligar les bicicletes a la sorra, 320 places en total, amb la intenció de facilitar l'accés a la platja amb aquests vehicles. “Intentarem que l'usuari no deixi la bicicleta al costat de la seva tovallola sinó que la deixi en algun lloc on la pugui controlar visualment”, va explicar ahir Mariano de Gracia, cap de la secció de Platges de l'AMB. “Es tracta que, en platges tan amples com la de Castelldefels, la gent pugui tenir la bicicleta a 20 metres de l'aigua i així poder-les controlar”, va precisar.

L'AMB va instal·lar, l'estiu passat, com a prova pilot, vuit elements per lligar les bicicletes a vuit municipis diferents. “Hem detectat que ha tingut una molt bona acollida. La gent vol portar la bicicleta molt a prop de l'aigua, i nosaltres volem plantejar la instal·lació d'aparca-bicicletes a la sorra“, va explicar De Gracia. La previsió és instal·lar aquest estiu 40 d'aquests elements i ampliar, progressivament, la presència d'aquest sistema. Es tracta d'una instal·lació formada per un cablejat d'acer galvanitzat que es fixa, mitjançant una base d'acer, a les passeres de fusta que faciliten l'accés a l'aigua. Un semicercle on es poden lligar vuit bicicletes, el disseny del qual ha estat premiat pel Foment de les Arts i del Disseny, que ha valorat una forma que evoca les onades del mar i que està present en la mateixa idea de rodar de la bici. En el futur, aquests sistema es podria instal·lar als 150 punts d'accés a les platges que sumen els vuit municipis metropolitans.

Papereres amb sensors

Una altra novetat prevista per a aquesta temporada és la millora del buidat de les papereres de gran capacitat que estan parcialment enterrades a la sorra i que tindran uns sensors que donaran informació sobre la quantitat de residus dipositats. “Tindrem 25 papereres amb uns sensors que indicaran quan estan al 75% de la seva capacitat, i llavors els serveis de neteja sabran quan s'han de buidar”, va assenyalar el cap de Platges de l'AMB, que trambé va destacar l'estalvi i eficiència que això representa per a les empreses que s'ocupen de recollir la brossa.

L'AMB va presentar ahir les novetats de la temporada durant l'inici del llaurat de les platges metropolitanes. Es va donar el tret de sortida a Castelldefels, i durant 15 dies –s'acabarà a Barcelona el 23 de març–, unes arades voltejaran la sorra fins arribar als 50 cm de fondària. Amb això s'aconsegueix, segons De Gracia, una neteja natural de la sorra per l'efecte del vent i del sol. Les màquines remouen la sorra durant dos o tres dies i després actua una garbelladora que elimina els solcs i deixa la sorra amb un aspecte uniforme. Aquestes màquines són les que, durant la temporada estival, netegen cada dia les platges, removent 10 centímetres.

També s'està treballant, fa un parell de temporades, amb un dispositiu per eliminar residus metàl·lics de mida petita. Es tracta d'un element imantat de grans dimensions que s'ha incorporat al vehicle de garbellat i atreu objectes metàl·lics perjudicials pel medi i perillosos pels usuaris.

LES FRASES

Intentarem que l'usuari no deixi la bicicleta al costat de la tovallola sinó en algun lloc on la pugui controlar visualment
Tindrem sensors que indicaran quan les papereres de grans dimensions estan al 75% de capacitat
Mariano de Gracia
CÀp de platges de l'ÀMB
25
papereres
de grans dimensions tindran un sensor que alertarà quan arribin al 75% de la seva capacitat.
320
places
en total sumaran els 40 elements per poder lligar la bicicleta a les passeres instal·lades a la sorra.

Més nombre de banyistes si el temps hi acompanya

Rosa M. Bravo

És difícil, a primers de març, fer una previsió del nombre de banyistes que s'acostaran a les platges metropolitanes entre l'1 de juny i el 30 de setembre, la temporada estival. L'any passat, les platges compreses entre Montgat i Castelldefels van atreure 8,5 milions de banyistes, però va ser una temporada estranya, ja que, segons el cap de la secció de Platges de l'AMB, va ploure la meitat dels dies. “El nombre de banyistes s'incrementarà si el temps és bo”, va valorar Mariano de Gracia. A la temporada d'estiu cal afegir-hi la Setmana Santa, uns dies que acostumen a ser imprevisibles pel que fa al temps. L'àrea metropolitana té 42 quilòmetres de costa, dels quals 30 són de sorra. Estan repartits en vuit municipis: Montgat, Badalona, Sant Adrià, Barcelona, el Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. Platges extenses que arriben al centenar de metres d'ample i en alguns casos, com ara les de Viladecans i el Prat, situades en un entorn sense edificacions.

A banda de la tradicional estada de sol i bany, les platges metropolitanes ofereixen activitats que van des de les esportives –en aquest sentit, Castelldefels alberga competicions internacionals de pràctiques com el ‘frisbee'– a les educatives. L'àrea metropolitana organitza un seguit d'activitats adreçades a escolars i famílies per conèixer, per exemple, els ecosistemes litoral i marí, la depuradora de Gavà, la flora i la fauna de la desembocadura del Besòs i el sistema dunar. Es tracta d'un cicle de visites guiades i tallers als rius i a les platges que organitza l'AMB amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i d'un conjunt d'activitats adreçat a les escoles en el marc del Programa Metropolità d'Educació per la Sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona