Medi ambient

Riuada puntual per arrossegar macròfits

Endesa incrementa el cabal de l'Ebre fins a 1.200 m³/s

La companyia Endesa va programar ahir un desembassament controlat del riu Ebre amb finalitats ambientals. Durant dotze hores la central hidràulica de Flix va incrementar el cabal de sortida d'aigua, que al migdia va arribar als 1.200 metres cúbics per segon. Es tracta d'una crescuda controlada de l'Ebre, que Endesa planifica de manera coordinada amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i que du a terme dues vegades a l'any: a la primavera i a la tardor.

Les elevades temperatures del mes d'octubre han afavorit el creixement de macròfits a l'Ebre, unes plantes aquàtiques que la riuada aconsegueix arrossegar (almenys en part) a la desembocadura. Aquestes algues dificulten la navegació fluvial i també afavoreixen la plaga de la mosca negra. La Universitat de Lleida avalua l'eficiència de les crescudes controlades del riu davant la presència, cada vegada més elevada, de vegetació aquàtica. Amb tot, hi ha científics que dubten de l'eficàcia de les crescudes controlades per netejar el riu de macròfits i sostenen que seria més efectiu un increment del cabal mitjà de l'Ebre.

Pel que fa a la crescuda del riu, va implicar la coordinació de les tres centrals d'Endesa: Flix, Riba-roja i Mequinensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia