Medi ambient

Medi Ambient

Una espècie protegida

Nius a la casa del poble

L'edifici de l'ajuntament de Sant Adrià suma 170 hàbitats d'oreneta cuablanca que s'han multiplicat des que el 2010 s'hi van instal·lar els primers prefabricats

Els ocells troben al Besòs els insectes necessaris per sobreviure i materials per construir les noves llars

Aquestes orenetes
són un bioindicador
de la qualitat de l'aire i
de la quantitat d'insectes

Cada primavera recorren més d'onze mil quilòmetres des del nord d'Àfrica i quan arriben es troben amb un habitatge a punt per fer créixer la família, una provisió d'aliments i parament per a la llar a tocar de casa. Són les orenetes cuablanques, una població que cada cop creix més a Sant Adrià de Besòs des que l'Ajuntament va decidir instal·lar-hi nius artificials arran de la remodelació de la façana de la casa de la vila. L'increment de la biodiversitat a la desembocadura del riu Besòs ha convertit Sant Adrià en un bon lloc d'estada per a aquesta espècie protegida, que troba a tocar del riu els insectes que necessita per alimentar-se i tot el material que fa servir per construir nous nius. Aquests ocells són un bioindicador de la qualitat de l'aire i de la quantitat d'invertebrats que hi ha a l'ecosistema.

L'any 2008, quan es va fer la remodelació de l'ajuntament, es van haver de retirar els nius existents d'oreneta cuablanca. En tractar-se d'una espècie protegida, els seus nius també ho estan i per això, tal com explica el regidor de Medi Ambient, Gregori Camacho, es va decidir esperar que les orenetes haguessin tornat a l'Àfrica per iniciar els treballs i van pactar amb l'empresa adjudicatària de les obres com s'havia de fer la deconstrucció. Les millores van incloure una trentena de nius artificials de formigó i també es va preveure el retorn i la presència d'aquests animals a l'hora de triar com es feia la rehabilitació de la façana. “Vam tenir especial cura en triar un pintura que permetés l'adhesió dels materials que les orenetes fan servir per construir el seus nius”, assegura Camacho.

Nius de rècord

Van triar bé i prova d'això és que quest any s'han comptabilitzat fins a 173 nius a la casa de la vila, repartits entre els diferents pisos de l'edifici. De nius se'n poden trobar al costat de les finestres des de la primera fins a la vuitena planta en les façanes orientades al nord, l'est i l'oest, que són les tres cares de l'edifici amb més hores de radiació solar. De fet, la colònia d'orenetes cuablanques de l'ajuntament de Sant Adrià s'ha convertit en la més important del Barcelonès i també la que té nius a més altura de tot Catalunya, els de la vuitena planta.

La primavera del 2010, amb la façana ja remodelada, van començar a tornar les orenetes. Les primeres es van instal·lar a la trentena de nius prefabricats que van trobar a punt però, ben aviat, les nouvingudes van optar per construir les seves llars amb materials portats de la llera del Besòs, que desemboca al mar al mateix terme municipal de Sant Adrià. És en aquest espai on els ocells troben tot el necessari, petits bocins de fang i canyes, per fer els nius. La proximitat de l'edifici de l'ajuntament amb el riu fa que sigui un bon emplaçament que els permet tornar ràpidament sempre que necessiten aliments. Les millores al Besòs han anat unides els darrers anys amb un increment de la biodiversitat, que fa que sigui més fàcil trobar-hi els petits insectes que estan en la base de l'alimentació de les orenetes cuablanques, que aprofiten els seus mesos d'estada a Sant Adrià per posar ous i tenir les seves cries. Cada niu està ocupat per una parella d'ocells i durant la temporada que passen cada any a Sant Adrià poden fer entre dues i tres postes d'ous que acostumen a ser d'entre tres i quatre unitats cadascuna. El regidor de Medi Ambient destaca la importància d'aquests ocells com a depredadors d'espècies tan molestes pels humans com són els mosquits.

Seguiment les 24 hores

Fa un parell d'anys, la regidoria de Medi Ambient va decidir instal·lar una càmera web a la cinquena planta de l'edifici de l'ajuntament perquè tothom que vulgui pugui observar des de casa els nius d'oreneta cuablanca. A través de la plana web de l'Ajuntament es pot accedir a la imatge de niu en temps real i durant les 24 hores del dia.

El de la casa de la vila no és l'únic espai de Sant Adrià on s'han detectat un nombre important de nius d'aquesta espècie. També n'hi ha a l'ambulatori, a l'edifici de Telefònica i a l'espai Banda Sonora, on hi ha sales d'assaig per a grups de música i s'han arribat a comptabilitzar fins a 53 nius.

Els encarregats de fer els censos de nius d'aquests ocells són els voluntaris del Projecte Orenetes, una iniciativa impulsada des de l'Institut Català d'Ornitologia que fa el seguiment dels
nius d'oreneta cuablanca en diferents pobles i ciutats de Catalunya i vol crear consciència ambiental sobre la importància dels ocells. Els voluntaris de Sant Adrià elaboren cara any el cens des que el 2008 es va posar en marxa el projecte a la ciutat. A través de la coordinació de la Taula de Medi Ambient també funciona una xarxa d'intermediació amb comunitats de veïns que tenen problemes amb els
nius d'oreneta als seus habitatges. En aquests casos, s'intenta explicar que l'oreneta cuablanca és una espècie protegida i que, per tant, els seus nius no es poden malmetre ni destruir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona