La cimentera d'Alcanar farà servir residus sòlids urbans com a combustible

La planta de Cemex a Alcanar farà servir residus sòlids urbans com a combustible en substitució del cóc de petroli, per fabricar ciment. La cimentera ha obtingut el permís del Departament de Medi Ambient per provar aquest combustible, que anomena Enerfuel, durant un període d'un any i amb un volum total de 30.000 tones. Concretament, la fàbrica d'Alcanar farà tres tipus de proves: substituint un 15% del cóc de petroli per un derivat dels residus sòlids urbans, amb un 30% i amb un 45%. «Volem demostrar que l'ús d'aquest combustible no té cap impacte negatiu sobre el medi ambient, ja que evita les emissions de gasos d'efecte hivernacle», va explicar el director de la planta de Cemex a Alcanar, Francesc Iniesta.

Pel que fa al derivat de residus sòlids urbans que s'usarà com a combustible està format per restes de plàstics, paper, roba i fusta. Un producte que Cemex adquirirà de la planta de tractament de residus de Constantí. «Si la prova funciona bé, haurem d'analitzar quin percentatge de cóc de petroli substituïm per aquest nou combustible, en funció dels costos», va dir Iniesta. «Calculem que seria un 50% del combustible», va afegir el director de la fàbrica d'Alcanar.

Tot i que serà la primera vegada que Cemex fa servir l'Enerfuel a Catalunya, l'empresa ja té experiència amb aquest combustible a les seues plantes de València i Alacant (on fa proves des de final del 2008), així com a les del Regne Unit i Alemanya. «Fa trenta anys que a Alemanya s'utilitzen com a combustible derivats de residus», va explicar el director de la fundació Cema, Dimas Vallina, una entitat que agrupa els productors de ciment de l'Estat i les organitzacions sindicals. El projecte de Cemex es va presentar ahir públicament als veïns d'Alcanar.

Un forn aturat per la crisi

Dels tres forns que té Cemex a les instal·lacions d'Alcanar per produir ciment, n'hi ha un que està aturat com a conseqüència de la caiguda de la demanda. Amb tot, la crisi econòmica no ha afectat la plantilla de treballadors d'aquesta fàbrica. «No hi ha previst cap acomiadament aquest any, de fet s'han incorporat a la nostra planta alguns treballadors de Vilanova i la Geltrú», va assenyalar el director de Cemex a Alcanar, Francesc Iniesta. Actualment en aquesta fàbrica treballen unes 190 persones.

Serà en un dels dos forns que funcionen on es farà la prova amb l'Enerfuel, mentre que en l'altre Cemex continuarà substituint una part del cóc de petroli per restes de la poda agrícola i closca d'arròs. «Mentre estem en període de prova no podem combinar els diferents combustibles», va explicar Iniesta. Amb tot, si més endavant se'ls autoritza per fer servir l'Enerfuel com a combustible sí que el podrien fer servir conjuntament amb la biomassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona