Medi ambient

medi ambient

Alerten que al Maresme podrien desaparèixer platges

L'entitat ecologista Natura manté que fins al 30% del litoral podria tenir els dies comptats si no s'hi actua

Rebutja les regeneracions periòdiques de sorra i reclama mesures més sostenibles

La regressió que experimenten des de fa anys les platges del Maresme podria arribar a ser definitiva, i fins a un 30% del litoral actual podria desaparèixer si no es posen els mitjans necessaris. Aquest és el crit d'alerta que ha fet l'entitat ecologista Natura després d'haver analitzat les últimes destrosses que hi ha hagut al litoral de la comarca a causa de l'últim temporal del novembre, que va tornar a deixar gairebé sense platja alguns municipis tant del sud com del nord del Maresme.

Els ports, responsables

Segons explica el portaveu de Natura i enginyer de forest Oriol Bassa, es constata que l'acció de l'home amb la construcció de ports esportius ha estat el principal motiu de la regressió de les platges situades immediatament a l'oest d'aquests equipaments. “Els ports actuen com a barrera natural de la sedimentació de la sorra que porten les rieres”, afirma. Unes rieres que en els últims quaranta anys, a més, i amb una menor erosió del sòl, baixen cada cop menys sorra cap a les platges. En qualsevol cas, i segons Natura, les aportacions periòdiques de sorra sobretot a la zona sud de la comarca “han estat pedaços molt cars que no han resolt ni de bon tros el problema”. La sorra abocada durant la primavera o l'estiu torna a desaparèixer amb els primers temporals de tardor. I ja no torna.

Oriol Bassa reclama que des de les administracions es faci un esforç per trobar una solució “sostenible ambientalment”, i recorda que hi ha estudis específics que avalen algunes actuacions possibles, com ara la construcció d'espigons submarins. “Abans de fer res definitiu, però, cal comprovar l'efectivitat de la mesura”, adverteix.

Des de Natura també s'explica que les platges situades a l'est dels ports no tan sols mantindran la seva amplada actual, sinó que és possible que l'augmentin, perquè la sorra s'hi anirà acumulant.

Regeneració puntual i milionària

L'any 2010, el Ministeri de Medi Ambient, que té les competències del litoral, va anunciar que no tornaria a regenerar més les platges del sud del Maresme amb sorra del fons marí. Posava fi a sis anys d'actuacions amb un cost de més de 20 milions d'euros per una sorra que durava poc més de tres mesos. La Generalitat anunciava a principi d'any un pla específic per regenerar el litoral de la comarca que, de moment, no s'ha fet efectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona