Medi ambient

maresme

Comencen a desmantellar la piscifactoria abandonada del Masnou

L'estructura, en mal estat i situada davant de la costa, era un perill per a embarcacions i banyistes

L'administració vol enfonsar la plataforma

Aquesta setmana s'ha començat a desmantellar la part superior de la piscifactoria que està situada davant de la costa del Masnou, segons expliquen fonts de la direcció general de Pesca de la Generalitat. Aquesta estructura, que va ser aixecada el 1998, estava abandonada des que la concessionària, l'empresa Granja Marina del Masnou, va abandonar l'activitat fa més de dos anys.

Aquest fet i l'episodi de l'estiu passat, en què una embarcació va retirar una peça de la piscifactoria de les aigües del litoral de Badalona, han motivat el consistori del Masnou a accelerar l'eliminació de l'estructura. “Ens preocupa la seguretat dels banyistes i de les embarcacions que passen per la zona”, explica el segon tinent d'alcalde, Eduard Garcia (CiU), responsable de Medi Ambient. De fet, les gestions per la clausura d'aquest equipament ja havien començat en el mandat anterior, però la dissolució de l'empresa, que va marxar sense renunciar a la concessió, ha demorat la intervenció de la direcció general de Pesca. “L'empresa havia desaparegut i hem hagut de seguir un conjunt de passos per poder actuar lliurement”, explica la directora general de Pesca, Mercè Santmartí, que confia a finalitzar aquest procés en el primer trimestre del 2012. Els treballadors han començat a retirar part de les instal·lacions situades a la superfície. Ara cal decidir què s'ha de fer amb l'estructura de ferro.

Crear un biòtop

L'opció més ben valorada per l'administració és submergir-la. D'aquesta manera es podria convertir en un biòtop submarí, cosa que facilitaria la proliferació de fauna i flora pròpies de la zona. També es tractaria de l'opció més econòmica ja que només caldria omplir amb aigua els dipòsits d'aire, que garanteixen la seva flotabilitat, i la plataforma es fixaria al fons marí, on abunden els llims. En el cas de trobar materials contaminants que fessin impossible l'enfonsament, caldria remolcar-la fins al litoral, desmuntar-la i traslladar-la a una deixalleria.

LA FRASE

La nostra aposta és enfonsar-la i crear un biòtop marí que la converteixi en un niu de vida
Mercè Santmartí
directora general de pesca

Un negoci amb mals resultats

La granja marina va començar a funcionar al Masnou a final dels anys noranta i ara passarà a la història després d'una vida més curta del que s'havia previst inicialment. L'elevat preu del manteniment de l'estructura i de les gàbies submergides, sumat a diversos incidents, va provocar que l'empresa responsable abandonés el projecte sobtadament. Les habituals llevantades d'hivern van provocar diverses vegades que es trenquessin les gàbies i que centenars d'exemplars de peixos quedessin en llibertat, fet que va comportar importants pèrdues. Aquesta iniciativa té importants paral·lelismes amb la de la piscifactoria d'Arenys de Mar, que també es va instal·lar als anys noranta i tampoc no va generar els beneficis previstos. La plataforma d'Arenys va ser submergida el 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona