Medi ambient

BAIX EBRE / mONTSIÀ

Els arrossars de mig Delta es tornaran a assecar per combatre el cargol poma

La mortalitat d'un 87% dels mol·luscos justifica la no-inundació, segons la Generalitat

Els productors cobraran igual els ajuts agroambientals

La meitat dels arrossars del delta de l'Ebre tornaran a assecar-se enguany després de la sega de l'arròs. La mesura es va aplicar la tardor passada de manera excepcional per frenar la plaga del cargol poma al marge esquerre del Delta i enguany es repetirà per l'efectivitat aconseguida. “Amb l'assecament dels arrossars vam aconseguir una mortalitat del cargol poma del 87,2%; per tant, està totalment justificada la repetició d'aquesta acció”, ha explicat el responsable de la lluita contra el cargol poma del Departament d'Agricultura, Hernan Subirats. En aquest sentit, el Departament d'Agricultura ha presentat tota la documentació de l'àrea que s'assecarà, que ocupa una superfície de gairebé 10.000 hectàrees, al Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí perquè comunique a Europa la decisió del govern català. “Hem de garantir que els arrossaires cobraran els ajuts agroambientals de l'arròs encara que no tinguin els camps inundats”, ha dit Subirats. Els arrossaires cobren uns 390 euros per hectàrea d'aquests ajuts, que provenen d'Europa, i es comprometen a tenir els arrossars inundats entre els mesos d'octubre i gener, per afavorir la presència d'aus aquàtiques al delta de l'Ebre.

El Departament d'Agricultura argumenta que l'assecament dels arrossars és una mesura efectiva per lluitar contra el mol·lusc invasor i, a més a més, econòmica. De fet, l'única actuació que té una eficàcia similar a l'assecament dels camps és el tractament amb saponina. “Un tractament intensiu amb saponina tindria un cost de 2 milions d'euros”, ha manifestat Subirats.

El cargol poma necessita aigua per sobreviure, tot i que quan baixen les temperatures s'enterra i pot estar mesos sense sortir a l'exterior. Segons els tècnics del Departament d'Agricultura, la inundació dels camps després de la sega de l'arròs (a l'octubre), quan les temperatures encara són elevades, afavoreix l'expansió de la plaga. Actualment, hi ha cargol poma en un miler d'hectàrees d'arrossar, tot i que no hi ha afectació sobre la collita.

Per la seua banda, Unió de Pagesos reclama que es vigile que tots els arrossaires compleixen amb l'assecament dels camps, ja que l'hivern passat alguns no ho van respectar per permetre la cacera d'aus aquàtiques. L'assecament va generar polèmica entre caçadors i pescadors d'angula del Delta.

LA FRASE

Assecar els camps és una mesura molt efectiva contra el cargol poma i no costa diners
Hernan Subirats
RESPONSABLE DE LA LLUITA CONTRA EL CARGOL POMA (AGRICULTURA)

LA XIFRA

15
centímetres
arriben a fer els adults de cargol poma i ponen uns 400 ous de color rosat en cada posta

La instal·lació del filtre a la séquia mare es retarda

Tant el Departament d'Agricultura com els productors tenen clar que la plaga del cargol poma no es podrà eradicar; per això un dels principals objectius és evitar que s'expandeixi. En aquest sentit, el Departament d'Agricultura aposta per la instal·lació de barreres físiques i filtres per evitar que els exemplars que hi ha a les séquies penetren als arrossars, on es poden menjar la plàntula de l'arròs. I una de les inversions que es farà és la instal·lació d'un filtre a la séquia mare del Canal de l'Esquerra de l'Ebre, dissenyat per una empresa de La Rioja. Una instal·lació que es retardarà uns dies perquè la línia elèctrica de la zona no té prou potència. “Hem demanat a Endesa que reforce la línia elèctrica per poder instal·lar el filtre”, ha dit Subirats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.