Medi ambient

Neteja, balanç i peritatges, en espera de les ajudes

Alcanar i la Ràpita comencen a avaluar els danys de la imprevista riuada

Els alcaldes i els veïns avisen del greuge que van patir amb la subvenció per l’aiguat del 2018

Fang i més fang. Els municipis d’Alcanar, sobretot, i la Ràpita van començar ahir a netejar la brossa, el fang dels carrers i les places a tocar del mar que dimecres es va endur la rierada. Ajuntaments i particulars van començar a avaluar els desperfectes i a avisar els pèrits de les asseguradores, mentre veïns i voluntaris no paraven de treure fang dels baixos, els pàrquings inundats i els carrers. Alcanar i el barri de les Cases d’Alcanar i el càmping Els Alfacs es van endur la pitjor part d’una tempesta de brutal magnitud, i no prevista pels sistemes de prevenció, i que va deixar 252 litres per metre quadrat al municipi, mentre que a la Ràpita ja només en van caure 151 i a Ulldecona, encara menys, una seixantena, en tres hores.

L’inesperat fenomen meteorològic va sorprendre els habitants del Montsià i molts ahir es feien creus que no s’haguessin produït desgràcies personals. En part perquè els veïns van haver de refugiar-se als primers pisos i perquè el càmping Els Alfacs estava mig buit de visitants.

Al llarg del dia d’ahir es va anar recuperant el subministrament elèctric, sobretot arran de la posada en marxa de la línia de mitjana tensió del costat de l’N-340 que havia quedat malmesa. Grups electrògens van anar duent llum ja a mig matí fins a recuperar la tensió a tota la comarca al vespre. Les grues per retirar la vintena de vehicles arrossegats fins al mar van començar a treure’ls a la tarda, després que els propietaris en prenguessin les imatges per a l’assegurança. Alguns veïns es queixaven del retard en l’arribada dels pèrits, que els recomanaven que no toquessin gaire els baixos dels edificis. Tècnics municipals i els Bombers van anar inspeccionant els murs dels immobles per si mostraven algun desperfecte. Bona part dels 90 desallotjats, sobretot els qui s’estaven a Els Alfacs, no tenien clar si passarien, avui, la segona nit fora de casa.

Els alcaldes de l’Ebre van reclamar ahir “celeritat” en els ajuts, perquè les subvencions estatals arran dels aiguats del 2018 no van arribar per la disparitat de criteris entre la Generalitat i l’Estat. El batlle de la Ràpita, Josep Caparrós, recordava ahir que els caldran “ajuts directes, a fons perdut i ràpids” per reflotar negocis ja precaris i immobles malmesos. Més reflexiu es mostrava ja l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig: “La causa és el context climàtic en què ens trobem i una deficient ordenació urbanística que ve dels plans urbanístics antics, que s’han d’estudiar. Estem situats al mig de canals, lleres i barrancs. Hem de lluitar, però no ho podem fer tot sols.” Bona part de les zones negades dimecres formen part dels espais qualificats de zones inundables en cas de tempestes amb cent anys de retorn (possibilitats que passi en un segle) de l’agència Catalana de l’Aigua.

LA XIFRA

252
l/m² van caure en tres hores sobre Alcanar, més de la meitat de la precipitació anual, que és de 490 l/m².

LA FRASE

Per treballar conjuntament, tenim l’aprenentatge de 2018 i les qüestions que cal millorar
Pere Aragonès
president de la generalitat

Aragonès: “No es canviarà el sistema de prevenció”

Els radars i les estacions meteorològiques no van preveure l’acarnissament de la tempesta sobre un territori tan petit i en tan pocs minuts. Les pluges torrencials es creia que caurien durant el dia. Tot i la sorpresa, el president, Pere Aragonès, va advertir ahir que no canviaran el sistema d’alertes meteorològiques, després d’admetre que caldrà revisar-los, encara que “segueixen tots els estàndards dels sistemes europeus” més avançats. Dimecres s’havia activat el pla Inuncat en previsió de fortes pluges, però no es va preveure l’abast de la tempesta sobre Alcanar. L’alerta es va desactivar ahir a la tarda, amb un balanç de més de set-centes trucades als serveis d’emergència 112, la gran majoria, més de mig miler, provinents del municipi d’Alcanar. Un fet que posa de manifest l’extraordinària concentració de la tempesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona