Medi ambient

No el recorden com una gran tempesta de llamps, trons i vent

Els testimonis de l'aiguat no són conscients de l'abast territorial que va tenir

Relaten que el panorama del matí de Sant Lluc era desolador

Els habitants d'Olot quan es van aixecar el dia de Sant Lluc van trobar un panorama desolador a les zones de la ciutat més properes al riu. Això és amb el que coincideixen la majora dels 30 testimonis, tots d'entre 80 i 90 anys, que van viure l'aiguat i que expliquen com van passar aquells dies al documental de Zeba Produccions. Recorden que el nivell de l'aigua va arribar fins a la plaça Clarà i el carrer Mulleras, a les portes del centre –la ciutat està plena de rètols on es marca el nivell de l'aigua–. Alguns narren com, al costat del riu, s'hi veien fàbriques destruïdes o molt malmeses i moltes destrosses als espais fluvials i que es trobaven objectes de les fàbriques fins a les Tries, fins i tots documents i diners.

Tots coincideixen a explicar que la nit de la vigília de Sant Lluc no va ser una nit de llamps i trons i de molt de vent. Va ser, segons ells, una tempesta amb molta aigua. Una dada que crida molt l'atenció i que és comuna a tots els testimonis és el fet que no són conscients –i, de fet, a Olot la majoria de la gent tampoc– de l'abast territorial d'aquest aiguat del 40. Pocs saben que va arrasar Torelló o tot el poble nord-català de Tec i que, avui encara, entre el nou poble i Prats de Molló, encara s'hi pot veure una zona desforestada a l'Avellaneda, que és on precisament es va produir l'esllavissada que barrejada amb l'aigua del riu va ser fatal.

LA XIFRA

30
Són els testimonis
amb qui Zeba Produccions i Jordi Zapata han parlat per poder fer el documental.

LA XIFRA

1
És la cançó de
l'Aiguat d'Olot que relata que el Fluvià passejava pels carrers i que es pensaven que era el diluvi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia