Medi ambient

Menys ocells aquàtics hivernants a Catalunya

Se n’han comptabilitzat uns 80.000 menys en el darrer cens realitzat

Uns 80.000 ocells aquàtics menys que l’any passat han passat l’hivern a Catalunya. Així ho constata l’últim cens elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el suport del Cos d’Agents Rurals, entitats i persones voluntàries, que n’han comptabilitzat fins a 280.699 exemplars. Respecte d’altres anys, aquesta xifra confirma una tendència a la baixa iniciada amb oscil·lacions el 2008.

Entre el grup dels anàtids –89.343 exemplars totals, més de la meitat (49.651) són ànecs coll-verd, amb una forta davallada respecte d’anys anteriors, seguit del xarxet comú i el cullerot. Els ardeids sumen enguany 13.714 exemplars, amb l’esplugabous i el bernat pescaire com a espècies més abundants. D’altra banda, els limícoles baixen fortament dels 95.280 exemplars del 2020 als 67.480 del 2021.

Quant a espècies singulars en perill d’extinció destaquen els sis ànecs capblanc localitzats al delta de l’Ebre i els quatre morells xocolaters de les comarques de Tarragona, tres al delta de l’Ebre i un a la Sèquia Major de Vila-seca.

Els efectes al Delta

De l’anàlisi de les dades, es desprèn que la disminució significativa de la superfície inundada d’arrossars a l’hivern al delta de l’Ebre ha provocat una minva significativa de la capacitat d’acollida de la principal zona humida de Catalunya. Així, a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, la tendència en els últims deu anys ha estat d’un descens del 3,75% anual.

Per territoris, i per damunt de la mitjana, les comarques de Barcelona presenten una tendència a l’increment moderat del 0,75% anual, mentre que les comarques de Lleida tenen un descens moderat del 0,48% anual. Les comarques de Girona presenten un descens anual moderat del 2,52%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona