Medi ambient

Crear un centre d’interpretació a can Vilallonga

Els vint anys de cessió de la finca, propietat de l’Incasòl, s’acosten a l’equador i l’ens vol allargar-ne el termini

El mas i la finca de can Vilallonga, als afores de Cassà, s’han consolidat com el gran centre de divulgació i pedagogia sobre les Gavarres. Presas ho il·lustra amb la xifra anual de 1.200 escolars que hi passen cada curs, cap a 10.000 si s’extrapola als darrers vuit anys d’activitat, després que l’Incasòl –propietari de la finca– la va cedir durant 20 anys a l’ens per a aquests usos mitjançant un conveni signat l’any 2011. Però per donar més força al projecte i habilitar-hi un centre d’interpretació, el president del consorci aposta per allargar el termini, una negociació que emprendran aquest any.

“Pràcticament ja som a la meitat del període de 20 anys, però ens caldria una cessió a més llarg termini per plantejar-nos inversions”, admet Presas, per acabar de reformar tot l’interior de l’edifici. També hi preveuen la resta de terrenys de l’exterior, on disposen d’una bassa per regar els prats que pastura cada dia el ramat d’entre 400 i 500 cabres que produeixen llet per als recuits de Fonteta. Un cop assegurada la continuïtat, el president de l’ens diu que treballaran en els plans financer i de viabilitat per afrontar les obres.

Patrimoni i divulgació

En paral·lel a la preservació dels ecosistemes del massís, la prioritat del consorci és divulgar l’extens patrimoni ambiental, cultural i etnològic de la zona. L’inventari d’elements, com ara pous de glaç, forns de calç, menhirs, cistes i dòlmens, no para de créixer. A més de la senyalització de llocs d’interès i rutes i de la creació de petits llocs d’aparcament per facilitar l’arribada, també han posat en marxa accions per mostrar el potencial turístic del món del suro i l’enogastronomia, i l’inventari del patrimoni immaterial, sobre l’arquitectura dels masos, el funcionament dels antics mercats i les faules.

LA DATA

27.07.2011
Es va signar
el conveni de cessió de can Vilallonga, per 20 anys, al Consorci, que vol allargar el termini.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona