Medi ambient

Investiguen les causes de l’incendi en una nau de residus de Montornès

Ecologistes en Acció demana que la Fiscalia de Medi Ambient que actuï d’ofici davant l’aparició de desenes de peixos morts al riu Besòs per la fuita de dissolvents químics

L’empresa havia estat sancionada en dues ocasions per diversos incompliments de la normativa vigent

Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació per aclarir les causes del gran incendi que es va declarar aquest dimecres al matí en una planta de reciclatge de dissolvents i tractament de residus industrials de Montornès del Vallès (Vallès Oriental), que els Bombers han donat per extingit aquesta mitjanit.

Efectius de la Policia Científica dels Mossos especialitzats en incendis estructurals faran una primera inspecció ocular a la planta industrial de l’empresa Dictesa.

Fiscalia

Per la seva banda, Ecologistes en Acció demana a la Fiscalia de Medi Ambient que actuï d’ofici per determinar les responsabilitats i sancions pertinents pel delicte sobre el medi ambient i la salut de les persones. L’entitat recorda que fa anys ja va alertat del perill d’aquesta planta de Montornès, que juntament amb altres empreses químiques de la conca del Besòs “són focus d’emissió de contaminació atmosfèrica”.

Les tasques d’extinció pròpies de l’incendi van provocar abocaments directes al riu Besòs, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que va confirmar que hi va haver afectació de la qualitat de l’aigua i afectacions a l’entorn, ja que en les primeres inspeccions efectuades es van localitzar exemplars de peixos morts en alguns trams del riu.

No obstant això, no hi va haver afectació pel que fa a l’aigua de la xarxa municipal, segons l’ACA.

La xarxa s’ha omplert d’imatges, vídeos i denúncies de l’aparició de peixos morts i la por per l’afectació que tindrà en l’ecosistema del riu. Entre aquestes denúncies, diversos alcaldes, com la de Moncada i Reixac, Laura Campos . i la de Barcelona, Ada Colau. “Les conseqüències de l’incendi de Montornès són terribles. Però la natura necessita accions, no lamentacions. És urgent que actuem per recuperar el corredor verd del Besòs i que s’investiguin les causes dels fets. Un desastre ecològic que no es pot repetir ni quedar impune”, ha dit Colau a través de Twitter.

Empresa ja sancionada

Aquesta empresa havia estat sancionada en dues ocasions, amb multes per import de 48.000 i 10.000 euros, per diversos incompliments de la normativa vigent, segons va informar ahir el Departament de Territori i Sostenibilitat.

L’empresa està sotmesa a un programa d’inspecció per part de l’Agència de Residus de Catalunya, que els tres últims anys ha realitzat dues inspeccions.

La de 2017 es va tancar el 7 de maig de 2018 amb una sanció de 48.000 euros, que l’empresa va liquidar, en detectar-se un emmagatzematge superior a la capacitat permesa, l’acumulació de materials fora de lloc (envasos buits) i la manca de traçabilitat en la gestió documental de residus.

A la de 2019 es va obrir un nou expedient sancionador, notificat el 8 d’octubre, amb una sanció de 10.000 euros. L’expedient es va tancar el 3 de desembre.

Actualment, hi ha una inspecció oberta de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, però encara no està tancada i no hi ha cap aspecte que afecti el medi ambient, segons el departament de Territori.

El foc

Després donar-se per extingit l’incendi, dos vehicles dels Bombers de la Generalitat s’han quedat al lloc durant la nit com a mesura de prevenció i està previst que abandonin el recinte industrial al llarg del matí.

L’incendi, que es va originar cap a dos quarts de vuit del matí al polígon industrial Can Bosquerons de Montornès, va provocar una gran columna de fum, visible des de diversos quilòmetres a la rodona.

Com a mesura de precaució, la Generalitat va activar el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat), uns 250 treballadors van ser desallotjats del polígon industrial i es va recomanar el confinament de les persones vulnerables a zones pròximes a la planta a les poblacions de Montornès, Montmeló, Martorelles i Vilanova del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona