Medi ambient

Troben un nou tipus de fong al parc del Montgrí

N’és la primera citació i és la troballa més excepcional d’un seguiment micològic

Un equip de micòlegs ha descobert una nova espècie de fong, la Psathyrella montgriensis, del tipus psammòfila, al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. Aquesta nova espècie està adaptada a viure sobre substrats sorrencs, com les platges i les dunes litorals, on habita entre molses. Aquest fong fa un bolet amb un barret cònic parabòlic de 5 a 15 mm, de color marró clar i peu amb un to marró grisenc.

Una gran troballa

La troballa l’han feta membres de l’Associació Micològica Joaquim Codina de Girona la Duna Continental i és considerada d’interès prioritari. L’entitat micològica hi treballa per encàrrec del parc, en el marc d’un seguiment micològic que s’hi està duent a terme des del 2017. Aquest és el segon cop que l’Associació Micològica Joaquim Codina descriu una nova espècie de Psathyrella a Catalunya. L’any 2018 ja va publicara en el Bulletin de l’Association des Mycologues Francophones de Belgique un article en el qual va descriure una altra nova espècie, la Psathyrella codinae, en un àmbit urbà com és el parc Nou d’Olot.

Segons una nota feta pública ahir pel departament de Territori i Sostenibilitat, aquesta és, sens dubte, “la troballa més excepcional dins d’aquest estudi, que s’allargarà fins al 2020, amb l’objectiu de detectar possibles espècies de fong adaptades a les condicions singulars de la duna que facilitin l’ús d’indicadors”. Per les seves característiques moleculars i filogenètiques, aquesta nova espècie s’ha citat per primer cop amb el nom de Psathyrella montgriensis i és, de fet, una espècie difícil de detectar. La troballa, publicada –com la del parc d’Olot– al Bulletin de l’Association des Mycologues Francophones de Belgique, no s’ha produït abans perquè l’espècie havia passat desapercebuda pel fet que únicament surt en condicions ambientals i èpoques molt concretes i en indrets molt singulars.

Els fongs (Fungi) són un regne d’organismes de cèl·lules eucariotes, de digestió externa i que inclou tant organismes unicel·lulars, com els llevats i les floridures, com pluricel·lulars, els quals produeixen un cos fructífer que coneixem com bolet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona