Medi ambient

Nou toc d’alerta per la contaminació dels purins

La Iaeden i Salvem l’Empordà de Purins demanen que es declari Catalunya zona vulnerable

Volen una moratòria de noves instal·lacions porcines

La Iaeden-Salvem l’Empordà i la Plataforma Salvem l’Empordà de Purins demanen que es declari tot Catalunya zona vulnerable o vulnerada per contaminació de nitrats per l’excés de purins. També reclamen una moratòria per a noves instal·lacions porcines o ampliacions de les existents a tot el país. Les entitats traslladen així a l’àmbit de tot el país unes peticions que ja havien posat sobre la taula el 2016 a l’Alt Empordà, quan la Iaeden i els opositors a les granges de porcs de la comarca es van reagrupar en una plataforma.

Avui aquesta petició coincideix amb el fet que la Generalitat tramita un nou decret de zones vulnerables amb la finalitat, en teoria, de prevenir i reduir la contaminació de les aigües per nitrats. Els ecologistes volen incidir en aquest procés i han enviat un document al departament de Territori i Sostenibilitat i al departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb uns suggeriments dins la fase de consultes prèvies. Afirmen que “la situació actual de la qualitat de l’aigua a Catalunya és alarmant” basant-se en una avaluació del març del 2016 en la qual l’ACA considerava que gairebé la meitat de les masses subterrànies d’aigua de Catalunya ja estan contaminades: el 50% de les masses d’aigua subterrànies s’han declarat en mal estat químic i, d’aquestes, el 83% s’han diagnosticat amb excés de nitrats (concentracions per sobre de 50 mg/l).

Així, doncs, segons els ecologistes, l’excés de nitrats provoca el mal estat en el 41% de les masses d’aigua subterrànies a Catalunya. I, d’aquestes, el 65% són pràcticament irrecuperables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona