Medi ambient

Neteja forestal per preservar el gall fer a Sant Miquel de Setcases

Agricultura ha invertit més de 40.000 euros a gestionar els hàbitats d’aquesta au

Des del 1980, la seva població s’ha reduït del 30%

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació duu a terme treballs de neteja forestal a la muntanya de Sant Miquel a Setcases per preservar i gestionar l’habitat del gall fer (Tetrao urogallus). Concretament, els treballs que s’hi duen a terme permeten de deixar espais dins el bosc perquè els pollets trobin amagatalls i es puguin protegir dels depredadors. Aquesta actuació es concreta en el marcatge dels arbres afectats i les actuacions que potencien el creixement d’espècies de sotabosc que produeixin fruits com els nabius, dels quals s’alimenten els galls fers. En concret, el departament d’Agricultura destina 43.438 euros a aquests treballs concrets de la muntanya de Sant Miquel. Aquestes actuacions s’emmarquen en el projecte europeu Habios, liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal.

El projecte Habios pretén preservar i gestionar els hàbitats de l’avifauna del Pirineu. Es tracta de conservar i protegir els hàbitats de diverses espècies d’ocells emblemàtics i de gran valor patrimonial i fer-los compatibles amb activitats com l’aprofitament forestal, la pastura i el turisme. L’objectiu és també aprofundir el coneixement sobre l’abundància de les espècies i dels seus habitats naturals i definir i implementar estratègies transfrontereres de gestió comuna d’habitats en concertació amb els actors locals.

Per dur a terme aquests treballs silvícoles, s’ha tingut la col·laboració del Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès i del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

LES XIFRES

43.438
euros
ha invertit el departament d’Agricultura en els treballs forestals de la muntanya de Sant Miquel.
400
exemplars
de mascle de gall fer hi ha censats actualment a tot Catalunya, on l’espècie s’ha reduït del 30%.

Repartit pel Pirineu i el Prepirineu

El gall fer a Catalunya viu en alguns espais forestals de l’àmbit del Pirineu i el Prepirineu. La seva població s’està reduint de manera lenta però progressiva des del principi de la dècada dels vuitanta, una regressió xifrada en el 30% de la població. A les comarques del Ripollès, Cerdanya i l’Alt Urgell, i també a algunes serres prepirinenques, s’hi han produït alteracions de l’hàbitat. Els mascles censats no arriben a 400 exemplars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona