Medi ambient

Mariscadors i empresariat no volen més veda de la garoina

El sector pesquer i una firma que en processa neguen que hi hagi sobreexplotació i que el preu es desplomi, perquè es fixa per a tota la temporada

Alerten que retallar mesos de pesca posa en risc l’art

La petició a la Generalitat, feta per la regidoria de Promoció Econòmica de Palafrugell, que s’allargui de sis a nou mesos la veda dels eriçons de mar ha generat malestar en el sector pesquer i industrial, que es queixa de la unilateralitat i en qüestiona la solidesa dels arguments. Des de la Confraria de Pescadors de Palamós, el patró major, Toni Albalat, lamentava que ni tan sols els hagin consultat la iniciativa, i recordava que es deixen de banda moltes de les conclusions de l’estudi fet sobre l’espècie el 2007, que ja va servir per regular les captures i va motivar una reducció de les llicències.

Des del sector industrial, Jordi Garrigó, director de la marca palamosina Eris Mar, ara radicada al terme veí de Calonge, refuta els altres arguments, començant pels preus, que es mantenen estables a les llotges amb un preu fixat per al conjunt de la temporada i que, “per tant, no oscil·len”, o la suposada sobreexplotació, ja que sosté que la població “es manté bastant estable els darrers deu anys” i que la seva proliferació excessiva suposaria una amenaça per a les posidònies.

Garrigó també qüestiona l’afirmació de l’edil palafrugellenc Albert Gómez que les garoines eren buides a la tardor: “S’ha de saber on les vas a buscar”, sentencia, i Albalat confirma que depèn de les zones.

Llocs de treball en risc

Eris Mar treballa amb diversos mariscadors amb llicència a les comarques gironines, majoritàriament del Baix Empordà (l’Estartit, Palamós i Sant Feliu), però també de Tossa, i pròximament ho farà amb un de nou de Llançà, a més dels altres dos amb llicència per extreure garoines al litoral català, al port ebrenc de l’Ametlla. Un dels mariscadors de Palamós, Cristian Cao, també qualificava la petició de “ridícula”. I Garrigó critica que es posin llocs de treball en risc, amb una hipotètica retallada d’un 50% del calendari d’activitat, per “la conveniència” d’uns quants restaurants.

Enuig, a més, per les dates entorn de la Garoinada

En l’empipada que ha suscitat la petició de Palafrugell entre el sector pesquer ha pesat força, unilateralitat a banda, el fet que sorgís “de la regidoria de Promoció Econòmica, i ni tan sols de la de Medi Ambient”, en paraules d’Albalat. I Garrigó recordava el fet que a Palafrugell, encara que hi organitzin la Garoinada, ni tan sols conserven pescadors o mariscadors en actiu. Però també veuen amb enuig que la proposta del consistori veí –amb permís de Mont-ras, que hi té també costa– vulgui restringir el calendari als mesos en què organitzen la campanya de la Garoinada –que arrenca demà i dura fins al 31 de març–. Les dates proposades, a més de fer la guitza al Temps d’Uriços de Sant Feliu, perjudicarien aficionats amb llicència que treuen eriçons per gaudir-ne amb la família a la tardor, un ritual a la zona, com recorda Albalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona