Medi ambient

JOSEP MARIA DACOSTA

NATURALISTA, FOTÒGRAF I DINAMITZADOR CULTURAL FIGUERENC QUE VA PER LLIURE

“En l’humor has de fer com en el set i mig: tirar amunt sense passar-te”

En Daco també és biòleg especialista en medi marí, organitza xerrades, impulsa el Dia Mundial de l’Orgull Figuerenc, col·labora en publicacions locals i coordinarà la Càtedra del Vi i l’Oli de l’Empordà

Amb l’empenta que té en això de difondre i ensenyar, sembla estrany que no sigui mestre.
Jo faig el mestratge a la meva manera, a base de xerrades, visites guiades, articles i alguna publicació i també amb activitat a les xarxes socials. Les comarques gironines en general i l’Empordà en particular és una zona molt interessant perquè en distàncies molt curtes hi ha llocs amb molt d’interès.
No es corre perill de tendir a la massificació en espais on això és un perill?
És un debat etern. Aquí entraríem en una de les grans paradoxes: tenim un país de serveis, enfocat al turisme, però quan n’hi ha massa ho trobem perjudicial. S’ha de trobar un punt d’equilibri. Per això és important educar i ensenyar a deixar els espais nets.
Com a dinamitzador cultural vostè va per lliure, no?
Sí, vaig per lliure. M’agrada dir-ne empordanòleg: estudio l’Empordà i el divulgo. Miro de col·laborar amb tothom però m’agrada anar per lliure i així faig el que vull. Per què faig fotografia i no cinema? Perquè la foto es pot fer sol. Quan ho fas sol coneixes el sostre i com i quan vols.
Es veu capaç de lligar cultura, música i Parc Natural.
Es tracta d’una activitat que ha muntat l’associació Fem Música que lliguen les escoles de musica de la comarca amb els espais natural i els he donat algun cop de mà. Vaig fer una presentació combinant imatge, humor i música. La gràcia és seleccionar la informació adequada per al moment oportú i que sigui atractiva, interessant i transversal.
Com a naturalista com és que no s’ha decantat pel vessant reivindicatiu i denunciador?
En la vida tothom fa el seu paper. Tinc un interior més contemplatiu i el que faig és donar a conèixer per què la gent defensa el que coneix; difícilment el que no coneix.
També fa cursos, per exemple, per a guies de parcs naturals.
Per ser un bon guia s’ha de llegir molt sobre el lloc, s’ha d’escoltar la gent de la zona i s’hi ha d’anar moltes vegades. El geògraf Pau Vila deia que els geògrafs i també els guies de natura es fan amb els peus, caminant pel territori.
Quina cara li fan els pescadors quan els diu que han de pescar menys i vendre millor?
Et demanen com es pot fer per vendre millor. Les coses tenen el valor afegit que se’ls vol donar. Es pot influir en els hàbits de consum. És cert que el vi ha millorat de qualitat però també s’han fet bones campanyes, amb bones etiquetes, s’ha lligat emocionalment el vi amb sensacions agradables.
El vi és com l’art, val el que en vols pagar.
El vi és art embotellat i, en l’art, el preu no està lligat a conceptes racionals sinó emocionals.
Vostè com a biòleg és més de mar que de muntanya.
M’agrada molt el submarinisme, allò que abans en deien hombres rana. Feia submarinisme perquè jo tenia al·lèrgia a les plantes. Sota l’aigua no hi ha pol·len ni telèfons mòbils. És un bon lloc.
Fem bé removent la sorra de la platja perquè llavors la natura se l’endugui quan vulgui?
D’aquí cent anys, amb els efectes del canvi climàtic ja no hi haurà problema perquè l’aigua arribarà a Figueres, segons les previsions més pessimistes Ja no caldrà fer aquelles rescloses de Frederic Macau. Seriosament, canviem la sorra de lloc i no ho fem bé. El problema és que no hi ha una solució a curt termini. Tenim un repte importantíssim amb el canvi climàtic. És cert que el nivell puja i si volem mantenir el model de tots a la platja a l’estiu no hi ha més remei que gastar-nos diners. Només té fi quan s’acabin els calés.
Naturalista i fotògraf. Però amb estil propi.
Jo no faig fotografia. Jo faig foto-gag-fia. Es tracta d’invertir el que es feia abans: la gent es posava davant de la càmera, somreia i feien la foto. Ara no. Ara faig la foto, l’ensenyo a la gent i la gent somriu. Miro que les meves fotos tingui alguna cosa d’humor.
Busco que un expert m’ensenyi en què consisteix l’humor empordanès.
Es tracta d’acollonar un altre i que no solament no se senti molest sinó que rigui. L’humor ha de ser una curvatura intel·ligent de la realitat, ni un sarcasme ni riure’s d’una situació desgraciada d’un altre. En tota situació es pot trobar l’humor. En l’humor has de fer com en el set i mig: tirar amunt sense passar-te. La feina més complicada en un circ no és la del trapezista, és la del pallasso, perquè no es poden ficar amb el procés, ni tocar-se els collons en públic, ni parlar del Barça ni de cap càrrec públic. Pobre! L’únic que pot fer és riure’s d’ell mateix, entrebancar-se i caure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona