Medi ambient

Medi ambient

Fan net als cingles de Castellfollit

Inicien la neteja vegetal dels dos vessants per fer una diagnosi de patologies

La neteja vegetal de la cinglera és molt important per a la conservació

“La cinglera de Castellfollit de la Roca desapareixerà, però fan falta moltes i moltes generacions perquè això passi. Mentrestant, els qui governem i tenim responsabilitats sobre aquesta paret tenim l’obligació de frenar tant com puguem la seva degradació”, afirmava ahir des del mirador de la plaça del Cingle l’alcalde, Miquel Reverter, que va insistir una vegada més que no hi ha cap risc per als que hi viuen. I què hi feia, l’alcalde, a prop del precipici més famós del país? Doncs mirar com s’iniciaven els treballs de neteja vegetal de la paret basàltica, tot un símbol del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i una de les postals més típiques del país.

N’hi havia per mirar-s’ho per l’espectacularitat, ja que els treballs van a càrrec d’experts de l’empresa Solutioma SL, que s’han de penjar amb cordes per executar-los, però sobretot perquè si ara es poden dur a terme és perquè s’ha estat un parell d’anys picant portes i fent reunions i hi ha hagut un parell d’esllavissades importants –sense risc per als habitants–. Feia més de set anys que no s’hi feia una neteja d’aquesta envergadura.

La neteja vegetal de la cinglera és una actuació molt important per a la seva conservació, perquè està estretament relacionada amb la filtració de les aigües, el vertader enemic dels blocs de basalt. Les arrels creixen entre aquests blocs i això facilita que hi circuli l’aigua i, a l’hivern, que s’hi glaci. Per això, ja fa anys es va treballar en la millora de les escorrenties de la part superior. Aquesta actuació, a més, és important perquè per primera vegada es farà la neteja vegetal de la cinglera sud, la cara més desconeguda del bloc basàltic de Castellfollit, la del vessant del riu Turonell, amb zones també molt espectaculars com una balma i la gorga dels Soldats. I, finalment, ha de servir per recuperar els camins al peu de la cinglera, cosa que facilitarà l’accés als tècnics –del parc natural i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya– a tots els racons i així podran fer una bona diagnosi de tots els problemes que presenta i redactar un pla d’actuació i millores integral. Això no vol pas dir que no s’hi facin actuacions puntuals o actuacions com l’actualització d’un registre de cases buides, de les que hi ha a sobre el cingle.

L’alcalde ha detallat que l’actuació a la cinglera es fa per fases, amb una dotació total d’1,5 milions d’euros i que s’hauria d’enllestir el 2025 si s’han trobat els recursos que calen. Ara s’està executant la primera d’aquestes fases, valorada en 56.000 euros. La Diputació de Girona hi aporta aquests diners i el Departament de Territori i el parc natural de la Garrotxa, diversos tècnics. També hi participen el Consell Comarcal de la Garrotxa, el Consorci de Salut Pública i Medi Ambient comarcal Sigma i el mateix Ajuntament.

Preveu la neteja vegetal de la franja dels quatre primers metres des del cim de la paret a les bandes nord i sud i la recuperació dels camins del peu. Inclou també l’eliminació de vegetació amb mitjans no mecànics a les zones de més difícil accés.

En el marc d’aquesta fase, els tècnics instal·laran un cable de vida a la banda del Turonell i reforçaran el que ja fa anys que hi ha instal·lats a la banda nord, la de riu Fluvià. Aquests cables són el suport en què s’asseguren els operaris que es pengen a la paret per dur-hi a terme les tasques de neteja. Els treballs s’enllestiran entre finals de març i principis d’abril.

L’alcalde deia que tothom havia de fer la seva feina per al manteniment del cingle. Sembla, doncs, que s’ha iniciat un bon camí.

LES XIFRES

1,5
milions
d’euros és la quantitat total que es preveu invertir en la millora i diagnosi de la cinglera
56.000
euros
és el cost dels treballs iniciats ara, que s’allargaran fins a final de març o a l’abril i que sufraga la Diputació
8
anys
és el temps fixat per dur a terme totes les fases previstes d’actuació al cingle de Castellfollit
2
vessants
té la paret basàltica de Castellfollit: el del nord, que dona al riu Fluvià, i el del sud, que ho fa al Turonell

Tres esllavissades importants els últims anys

J.C

A dalt del cingle basàltic de Castellfollit de la Roca hi viuen prop de mig miler de persones. Per això, controlar el procés natural de degradació de la paret i determinar les accions que cal dur-hi a terme és una prioritat de les autoritats públiques competents. I més si es té en compte que, tot i que no hi ha risc evident per a aquest grup de veïns de Castellfollit, les últimes esllavissades han començat a afectar una zona propera a la part urbana.

Se n’han produït tres d’importants pel que fa al volum de roca despresa. L’agost del 2015 es va produir l’última al sector del carrer Pau Casals, al cingle del Turonell. Abans, el 2001, es van desprendre dos blocs d’una tona cadascun. I, el 2011, la cinglera es va escapçar una mica més. En un episodi de pluges que va estovar les capes argiloses del terreny, hi va haver una esllavissada de terra, roques i vegetació a l’extrem del cingle, a sota del mirador. Respecte a aquesta última, ahir l’alcalde va dir que amb la neteja que ara es du a terme els tècnics hi tindran un accés més franc i això els permetrà determinar l’estat real d’aquesta part de la cinglera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona