Medi ambient

medi ambient

el cabal de l'ebre

L’IRTA no injectarà més sediments a l’Ebre pel poc cabal

Els tècnics del projecte Life descarten tornar a abocar sorres i argiles al riu perquè la falta de corrent d’aigua n’impediria el transport

S’estudia la viabilitat de transportar els sediments dels pantans al Delta

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) descarta la injecció de més sediments aquesta tardor a l’Ebre per tal de comprovar la capacitat del riu per transportar sorres i argiles fins al Delta. Tot i que els promotors del projecte Life Ebre Admiclim, de mitigació i adaptació al canvi climàtic, havien planificat una segona injecció per completar la informació obtinguda després de la prova realitzada a la primavera, ara ho desestimen. “Estem sota els efectes d’una forta sequera i els cabals que circulen pel riu són extremadament baixos”, ha explicat el coordinador del projecte Life Ebre Admiclim, Albert Rovira. El cabal de l’Ebre al seu pas per l’estació d’aforament de Tortosa no arriba als 100 metres cúbics per segon. De fet, l’últim any hidrològic ha estat un dels més eixuts.

Pel que fa a les dades obtingudes amb la injecció de sediments al riu que es va dur a terme a la primavera les estan analitzant tècnics de la Universitat de Còrdova. Amb aquestes dades es podrà definir un model teòric de transport d’aigua i sediments del riu i s’avaluarà la viabilitat de transportar sediments dels embassaments a la desembocadura. Els tècnics calculen que el Delta necessita un milió de tones de sediments l’any per fer front a la subsidència. Una aportació que compensaria l’enfonsament de la superfície deltaica i la pujada del nivell del mar, que a final de segle podria fer perdre un 50% del Delta. Però, tot i que els estudis tècnics avancen i que hi ha un acord del Congrés per redactar un pla de gestió integral dels sediments de la conca de l’Ebre, no s’ha avançat en l’encàrrec del pla. De fet, la proposta es va aprovar amb el vot en contra dels diputats del PP.

LA XIFRA

3
mil·límetres
l’any s’enfonsa el Delta, segons els estudis que preveuen la pèrdua d’un 50% de la superfície el 2100

Cau el nombre de captures d’angula

La temporada de pesca de l’angula al delta de l’Ebre ha arrencat molt fluixa. El baix cabal de l’Ebre i la manca de llevantades fa que les captures d’angula al riu siguin testimonials. “Tenim les condicions meteorològiques en contra, no fa vent, ni fred, ni gairebé hi ha aigua al riu”, ha manifestat el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacon. Enguany, la campanya de pesca ha començat un mes abans que l’any passat, quan es va retardar fins al 10 de desembre per l’assecament dels arrossars, una de les mesures adoptades per combatre la plaga del cargol poma.

Pel que fa al preu del quilo d’angula és d’uns 300 euros a la llotja de la Confraria de Pescadors de Deltebre. La passada campanya es van subhastar en aquesta llotja de peix un total de 700 quilos d’angules, gràcies a les llevantades de l’hivern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona