Medi ambient

Pujalt tindrà el primer projecte col·lectiu d’energia eòlica

Una iniciativa materialitza una instal·lació per generar energia a partir de les diferents aportacions de particulars

El municipi anoienc, on ja operen mig centenar de molins, ha estat triat per la seva ubicació

En una parcel·la de Pujalt s’està instal·lant el primer aerogenerador de propietat compartida que es construeix a Catalunya.

La iniciativa es va començar a gestar el 2009 a través de la secció catalana d’Eurosolar - Associació Europea per les Energies Renovables. Batejat com a “Viure de l’aire del cel”, es va crear l’empresa Eolpop SL per tal de materialitzar el projecte.

L’objectiu final és reivindicar no només les energies renovables, sinó també la capacitat de la ciutadania de participar en la generació d’energia. De fet, 371 persones ja s’han sumat al projecte aportant en conjunt més d’un milió i mig d’euros i la iniciativa encara està oberta a la participació.

Aquesta és la primera experiència d’energia eòlica col·lectiva a tot l’Estat, una pràctica que compta amb desenes d’experiències a països com els Estats Units, el Regne Unit o Austràlia.

Les obres dels fonaments han culminat i en els propers dies arribaran els components de l’aerogenerador, l’Enercon E-103. Enercon anomena els seus molins wind energy converters (WEC), traduïble com a convertidors d’energia eòlica.

Abans es muntarà i prepararà la grua que ha de fer l’acoblament del conjunt, amb una ploma de més de 100 metres per aixecar les diferents parts del molí.

La torre de l’aerogenerador, d’uns 80 metres d’alçada, arribarà dividida en quatre parts, igual que les tres pales, de 50 metres de llargada cadascuna. El muntatge del conjunt trigarà aproximadament una setmana i, després, es començaran a fer les primeres proves de funcionament.

Culminarà així un procés administratiu llarg, d’uns quatre anys. Malgrat tot, l’objectiu dels impulsors no és dedicar-se a construir nous aerogeneradors, sinó democratitzar la generació d’energia i posar la seva experiència a l’abast de qui vulgui engegar un projecte similar, aprofitant la liberalització del mercat energètic.

Pujalt, municipi eòlic

Pel que fa a la ubicació, la tria de Pujalt respon a tres factors que necessitaven els impulsors: no haver de fer noves mesures de vent, proximitat a xarxa de distribució elèctrica i accés per carretera.

El municipi té 50 aerogeneradors, 22 del parc eòlic de Pujalt i 28 del de l’Alta Anoia.

LA XIFRA

371
persones
han participat fins al moment en el finançament del projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona