Medi ambient

medi ambient

Pla al Solsonès i la Segarra per donar valor a l’entorn natural

Impulsen un projecte per donar a conèixer els espais d’interès i que tinguin un aprofitament turístic compatible amb la protecció

Faran un pla d’usos dels espais fluvials per controlar la pressió que tenen com a “platges d’interior”

El Solsonès i la Segarra donaran valor al seu entorn natural a través d’un projecte que promou el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i que està cofinançat amb fons europeus. L’objectiu és donar a conèixer els espais naturals d’interès de la zona i que tinguin un aprofitament sostenible, és a dir, que es compatibilitzi l’ús turístic amb la protecció. A més, es farà un pla d’usos dels espais fluvials per controlar la pressió turística que tenen com a “platges d’interior”. Mentre no arriba una regulació, els ajuntaments solsonins estan aprovant ordenances de protecció de rius i pantans.

El projecte Espais naturals d’interior està impulsat pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, juntament amb el Consell Comarcal del Solsonès, el Consell Comarcal de la Segarra i onze ajuntaments. El primer pas d’aquest pla és inventariar, catalogar i analitzar el potencial dels espais naturals de les comarques del Solsonès i la Segarra. Des d’ara i fins a l’octubre es farà un treball de camp i un procés participatiu en què hi col·laboraran entitats, administracions i empreses turístiques locals. Al projecte s’hi han inclòs una vintena de zones, entre les quals hi figuren, per exemple, les Serres d’Odèn-port del Comte o les valls del Sió o el Miracle. Segons explica Jordi Vilalta, gerent del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, això ha de permetre “donar valor a espais protegits com a Xarxa Natura 2000 o com a PEIN però que pensem que no estan prou desenvolupats ni són coneguts”. Es promourà el seu aprofitament sostenible i se’n fomentarà el coneixement. “Hem de veure quins usos es poden fer per compaginar-ho amb la protecció dels espais. Tenim una oferta de turisme rural molt important i volem que el sector pugui aprofitar aquest coneixement per oferir productes turístics”, explica Vilalta.

El projecte tindrà especial atenció a embassaments i rius. De fet, està previst que s’elabori un pla d’usos dels espais fluvials per corregir l’impacte que actualment pateixen arran de l’ús creixent que tenen. Jordi Vilalta explica que els plans d’usos dels embassaments de la Llosa del Cavall i Sant Ponç, així com dels rius de la ribera salada i l’aigua d’Ora, “són una part important del projecte perquè s’usen com a platges d’interior i tenen una pressió força elevada”. De fet, diversos ajuntaments estan aprovant ordenances d’ús d’aquests espais fluvials davant la gran afluència de gent i també per les conductes incíviques que s’estan detectant.

El finançament del projecte prové dels fons Leader i el cofinançament dels consells comarcals i de diversos ajuntaments de la comarca. La diagnosi del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central té un pressupost de 22.000 euros.

LA XIFRA

22.000
euros
és el pressupost que té la diagnosi que elaborarà el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.

LES FRASES

Volem que el sector turístic pugui aprofitar-ho per oferir productes turístics
Jordi Vilalta
gerent del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
Tenim espais naturals protegits com a Xarxa Natura 2000 o PEIN amb alts valors, tot i que no prou desenvolupats ni coneguts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona