Medi ambient

Medi ambient

Cinc ajuntaments aspiren a un premi de medi ambient

Els projectes d'Arbúcies, Bescanó, Navata i Torroella de Montgrí, seleccionats per al premi Cilma

El guanyador serà escollit mitjançant votació popular a les xarxes socials al mes de juny

La construcció de dues xarxes de calor amb biomassa, una a Arbúcies i l'altra a Navata; la desurbanització i recuperació dels sistemes costaners de la Pletera, a l'Estartit (Torroella de Montgrí); l'optimització dels residus de la fracció vegetal a Navata, i la promoció d'una ordenança d'estalvi d'aigua a Bescanó. Aquests són els cinc projectes que aspiren a guanyar el premi Medi Ambient Cilma 2017, després de ser seleccionats pel jurat d'entre vuit projectes que s'hi van presentar.

Els cinc nominats seran guardonats amb la producció d'un vídeo de difusió de l'actuació i una visita tècnica guiada de dos dies a Freiburg (Alemanya) –ciutat referent en gestió ambiental a Europa– per a una persona amb les despeses pagades. Judit Vilà, secretària tècnica del Cilma, ha explicat que els vídeos es difondran a través de les xarxes socials a principis del mes de juny i els ciutadans podran votar el projecte que més els agradi. El que obtingui més vots rebrà una participació més en la visita guiada i el premi del Cilma 2017. L'any passat el primer premi, atorgat a Cassà de la Selva, estava dotat amb 3.000 euros.

Els boscos d'Arbúcies

Arbúcies és un municipi de 86,94 km² amb una superfície forestal que ocupa més del 90% del territori. A causa de la devaluació del preu de la fusta, el territori ha perdut rendibilitat econòmica i això ha contribuït a l'abandonament de la gestió forestal. La falta de gestió ha afectat l'estat sanitari dels boscos i ha augmentat el risc d'incendis. El gener de l'any passat, l'Ajuntament va iniciar un projecte de cinc mesos de durada per evitar la dependència energètica de l'exterior obtenint l'energia a partir del consum de fusta dels boscos locals. Amb un pressupost de 530.983 euros, el projecte va generar un estalvi energètic d'un 25%, una reducció d'emissions de CO2 de 750 tones a l'any i un augment de creació d'ocupació.

Navata estalvia energia

El projecte de Navata, iniciat el febrer del 2015, inclou la instal·lació d'un sistema de telegestió, un camp solar tèrmic als vestidors dels camps de futbol i la modificació del circuit solar del pavelló municipal. El cost del projecte és de 114.216 euros i el seu objectiu era aprofitar el sistema existent de plaques solars tèrmiques per disminuir costos en la xarxa de calor. L'actuació acabarà el 30 de juny.

La Pletera de l'Estartit

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol desurbanitzar la Pletera, un espai rural format per prats inundables entre la platja de l'Estartit i els camps de conreu de les Deveses. Es vol recuperar la funcionalitat ecològica del territori enderrocant la urbanització que ocupa l'espai i implementant uns aiguamolls. El projecte va començar el juliol del 2014 i acabarà el 30 de juny de l'any que ve. El cost és de 2.528.148 euros.

Fracció verda a Navata

Navata va apostar per un projecte energètic de dotze mesos de durada en què es reutilitzessin els residus per convertir-los en recursos. Per fer-ho, han posat dos contenidors de fracció verda (un per a restes de poda i l'altre per a fustes i mobles) a la deixalleria municipal. Després l'Ajuntament tritura set vegades a l'any els residus separadament per reduir-ne el volum. L'actuació acabarà al desembre i costarà 4.379,98 euros per la trituració i el transport.

Bescanó reutilitza aigua

L'actuació de Bescanó s'emmarcava en el projecte Life MinAqua per estalviar l'aigua utilitzada a les instal·lacions de rentat de vehicles. El projecte, que es va iniciar el novembre del 2015 i va acabar el setembre de l'any passat, va tractar de manera natural les aigües residuals generades durant el rentat per reaprofitar-les i va establir l'ús de detergents i ceres més sostenibles. El projecte el va subvencionar Life MinAqua i l'Ajuntament va aportar-hi el seu propi personal (amb un esforç econòmic net per habitant de 4 euros). El 2012 ja es va iniciar un projecte semblant a les instal·lacions de rentat de vehicles de Montfullà que va durar fins al 2016.

El Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (Cilma), integrat per la Diputació de Girona i un gran nombre d'ajuntaments i consells comarcals, fa quinze anys que organitza aquest premi per reconèixer les actuacions en l'àmbit del medi ambient de les comarques gironines.

Els participants presenten actuacions dins les categories de residus, aigua, biodiversitat, energia i mobilitat. La intenció de Cilma és que les actuacions presentades tinguin beneficis ambientals, econòmics i socials. L'originalitat, la innovació i el cost de l'actuació són alguns dels criteris més valorats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona