Medi ambient

Cel Net porta a la fiscalia una possible fuita a Vilallonga

La plataforma denuncia opacitat i reclama al govern que detalli de seguida com i quan farà l'estudi de l'aire

La contaminació per butadiè va augmentar el 2016 al Morell, tot i ser més baixa que el 2013

La plataforma Cel Net està acabant d'ultimar una denúncia a la fiscalia de medi ambient perquè investigui una possible fuita d'una indústria química que va afectar el municipi de Vilallonga del Camp. Els fets, que van tenir lloc al desembre, van deixar restes a les teulades d'una substància química que a la plataforma sospiten que és propietilè. “No se n'ha fet càrrec ni l'Ajuntament ni la Generalitat”, va denunciar Josep Maria Torres, portaveu de Cel Net. El col·lectiu denuncia que tant aquest cas com un episodi de contaminació per hidrocarburs també al desembre a Constantí són l'exemple de “l'opacitat” amb què s'està topant actualment en casos de contaminació a l'entorn dels polígons químics.

De fet, la plataforma es va mostrar ahir especialment crítica amb el paper del Departament de Territori i Medi Ambient de la Generalitat, que acusen de fer “brindis al sol” anunciant l'estudi de qualitat de l'aire del Tarragonès (l'últim cop, en la comissió de Medi Ambient del Parlament fa dues setmanes) sense fer, però, cap concreció. “No volem més mocions, volem que concretin qui farà l'estudi, com es farà, quan i amb quins recursos”, va denunciar Torres.

Les crítiques també van ser dures contra la tasca duta a terme per la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, que es va reunir per últim cop al novembre. “No hi ha data encara per a la quarta reunió després d'un any i mig d'existència, i els grups de treball són un caos”, va denunciar el portaveu.

Estudi al Morell

Tant Cel Net com l'Ajuntament del Morell van denunciar també la falta de “credibilitat” de les dades sobre qualitat de l'aire que ofereix el govern, ja que han detectat una contradicció entre els resultats del tercer estudi independent de la qualitat de l'aire al Morell, que es va presentar ahir, i els dels detectors del component cancerigen 1,3-butadiè que la Generalitat va instal·lar al territori.

Així, mentre que el govern afirma que no es va superar en cap cas el llindar màxim, l'estudi elaborat per la UPC sí que ha detectat una presència tres cops més elevada d'aquest contaminant que l'any anterior (amb un valor mitjà de 2,63 micrograms per metre cúbic), per damunt dels llindars de qualitat. Tot i això, les xifres estan lluny de les del 2013 (quan es van superar els 14 micrograms), fet que, segons Cel Net, demostra que “el model de vigilància del Morell funciona”, ja que consideren que la indústria ha fet un exercici d'autocontrol a partir del primer estudi.

LA FRASE

Comença a ser preocupant que el govern no presenti cap resultat. No volem més brindis al sol
Josep Maria Torres
Portaveu de Cel Net


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona