Medi ambient

alerta per temporal

balanç

El mar ‘envaeix' la terra

Blanes, afectat pel temporal amb onades de sis metres i ràfegues de vent de 90 km/h

La brigada tindrà feina per netejar el passeig de Platja d'Aro

El temporal de la matinada de dilluns i ahir al matí va provocar una invasió de l'aigua als passejos d'alguns municipis de la Costa Brava. Blanes, Platja d'Aro i, en menor mesura, l'Estartit van rebre els efectes de l'onatge embravit. En el primer cas, a prop de sa Palomera, va cedir un tram d'un mur de formigó. I a Platja d'Aro, tot i no haver-hi danys materials de consideració, el temporal va deixar regirat tot el front marítim i va negar d'aigua alguns baixos.

Cedeix un mur

El regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Blanes, Juanjo Navarro (CiU), va explicar ahir al migdia que havia afectació al passeig de mar i a les terrasses dels establiments de primera línia de mar. Navarro va confirmar que durant la nit i les primeres hores del matí hi havia hagut onades de sis metres, i que havia entrat aigua i sorra al pàrquing subterrani municipal, que gestiona una empresa. Un dels murs a tocar de la platja de sa Palomera (i la roca amb el mateix nom) va cedir.

L'Agència Catalana de Notícies va informar que el tercer temporal de l'hivern –el vent va arribar a 90 km/h– va obligar els responsables de les terrasses a intervenir. El propietari del Sol d'Or, Manolo García, va assenyalar que havia estat “el més fort” dels últims mesos, res a veure amb els danys del 26 de desembre del 2008. García confia que l'asseguradora cobreixi una part dels desperfectes, sobretot els tendals de plàstic malmesos pel vent i material com ara copes i coberts. Esperen tenir-ho tot a punt per a les festes de Nadal, tot i que no preveuen obrir fins demà.

L'Ajuntament de Blanes va informar que les màquines de l'empresa de neteja Nora van treballar des de primera hora per treure sorra i aigua del pàrquing i del passeig. La policia va tallar un dels dos carrils del tram del passeig Cortils i Vieta –entre el carrer Ample i la plaça Catalunya– i va instal·lar tanques per evitar que els curiosos arribessin arran de mar. Una moto va ser arrossegada per l'aigua i hi va haver petits desperfectes a les terrasses.

A tocar del mar es va haver de tallar el tram final de l'avinguda Vila de Madrid, la que condueix als càmpings. Més allunyat del centre de la costa, al barri dels Olivers, va caure un arbre a la cruïlla dels carrers Menorca i Mediterrani. No hi va haver danys, informa el consistori.

A Lloret, hi va haver temporal fort, però sense danys, va dir el regidor de platges, Jordi Orobitg (ERC-Avancem), mentre que a Tossa la sorra va anar a parar més enllà de la platja i l'aigua, a tocar de la via. Les màquines van haver de treballar al matí.

Desordre a Platja d'Aro

Al Baix Empordà, el passeig marítim de Platja d'Aro va desaparèixer en alguns trams totalment colgat sota la sorra de la platja, amb un panorama desolador de troncs, canyes, papereres i jardineres tombades d'algunes terrasses i establiments en primera línia. Malgrat tot, el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Solé, era optimista: “No hi ha hagut danys de consideració i no ha passat res que no puguin resoldre els serveis de neteja viària abans del cap de setmana.” L'aigua va arribar a trencar algun vidre i va entrar als baixos de locals que ja estan avesats a haver de patir amb les llevantades; però, malgrat ser una de les més fortes des del 2008, ningú no s'atrevia a comparar els estralls. El municipi, per precaució, va restringir l'accés al passeig i als camins de ronda, mesures similars a les adoptades a Sant Antoni de Calonge o als llocs amb més risc del litoral de Sant Feliu de Guíxols, on els efectes del temporal van ser menors.

A l'Estartit, en canvi, la pujada de nivell del mar va provocar la inundació del passeig marítim i l'embat de les onades va negar d'aigua els terrenys del càmping El Molino, més proper a les platges dels Griells i la Pletera

La llevantada ha afectat essencialment les platges en la Costa Brava nord. En el cas de l'Escala, l'estampa ha estat bonica a la punta, entre la platja i el port d'en Perris. Allà ha estat on les onades han picat amb més força damunt les roques i, de matinada, ha arribat fins a alguna terrassa, com ara la d'un restaurant on hi ha hagut alguns desperfectes. Més al nord, a Roses, l'alcaldessa, Montse Mindan, explicava que havien hagut de tancar l'accés a l'espigó, però que no es coneixien desperfectes importants, més enllà de l'afectació a la sorra.

9,8
metres d'altura
feia l'onada més alta registrada ahir per la boia situada davant la costa de Begur.
1
carril
de cotxes va ser tallat ahir al passeig Cortils i Vieta de Blanes –un tram– a causa del temporal de matinada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona